Přihlásit

Přikrmování je pro zvěř důležité (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplice/Zimní období s sebou nese pro zvěř určitá rizika, zejména při vyšší sněhové pokrývce a dlouhotrvajících mrazech má výrazně zhoršené podmínky pro přežití, protože se nemůže dostat k potravě. "Pro přikrmování zvěře se vytváří několik typů přikrmovacích zařízení. V průměru na každé myslivecké sdružení připadá 12 krmelců pro spárkatou zvěř a několik zásypů pro zvěř pernatou," říká Jiří Šilha z českomoravské myslivecké jednoty.

Co tedy dělají myslivci?

Myslivci v průběhu zimy pravidelně navštěvují krmelce alespoň jedenkrát týdně, přičemž dbají, aby v nich byl vždy dostatek kvalitního sena a oves, v zásypech pro bažanty dostatek jadrných krmiv (plevy namíchané s pšenicí). Mezi další povinnosti patří doplňování slanisek kusovou solí, kterou zvěř olizuje. Suchým pečivem krmíme jen v malém množství, protože rychle navlhá a plesniví, proto se musí dávat zvěři zásadně na zakrytá místa do krmelců.

Jak je to v případě péče o zajíce, které jsou rovněž v honitbách na Teplicku?

Zajíci vyžadují zvláštní péči a ihned po napadnutí sněhu je pro ně nutné instalovat malé krmelečky, naplněné senem nebo otýpky sena přivázané ke keřům. Zajícům rovněž pomůže, když ořežeme větve jabloní a ponecháme je na zemi. Kůra z mladých větví je pro ně opravdovou pochoutkou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.