Přihlásit

Anketa (Euro)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Anketa:
1. Co vás na lovu nejvíce přitahuje?
2. Který druh zvěře lovíte nejčastěji a který nejraději?
3. Máte oblíbenou honitbu?
4. Jak často se myslivosti věnujete?

Pavel Kočiš
ředitel agentury Madison PA

1. Atraktivitu lovu bych asi nejlépe popsal za použití kynologické terminologie - je to uspokojení z "odvíčkování" a naplnění loveckého instinktu, který má v sobě většina psů i mužů. Musel byste zažít, co je to lovecká horečka, která vám rozklepe ruce v okamžiku, kdy vám před posed přijde srnec, na něhož čekáte čtrnáct dní. A vy nemůžete střílet, protože vám záměrný kříž skáče o půl metru nahoru a dolů. A pocit štěstí, když pak nejenom trefíte, ale také srnce dohledáte a zjistíte, že "má na hlavě" to, co smíte střílet. Tedy tu správnou trofej, kterou máte napsanou v povolence.

2. Srnčí a zase srnčí. Ale hon "na drobnou" (kachna, bažant, zajíc) může být, když se povede společnost i průběh honu, také úžasným zážitkem.

3. Lovil jsem na různých místech České republiky. Na kachny rád jezdím do Černé na Vysočině, na srnce do Žatce a na Hlínu u Brna na cokoliv. Ale nejraději mám samozřejmě svou "domovskou honitbu" na chalupě. V zahraničí jsem zatím nebyl, ale Afrika je mým velkým snem.

4. Od 16. května do konce ledna dva až tři víkendy v měsíci. Mám výhodu, že manželka pochází ze selského rodu, kde tradice myslivosti sahá až do osmnáctého století. Čím dál větší kouzlo pro mě má individuální lov. Ale ročně absolvuji s kolegou tak dva až tři hony, kde se sejde dobrá společnost a je co lovit. Ty bych nevynechal za žádnou cenu.

Jan Strnad
výkonný ředitel společnosti EMC

1. Je to do značné míry velice adrenalinový zážitek. To však ani zdaleka pro mě není jediným parametrem. Jde také o dobrou partu lidí, které bez ohledu na postavení a profesi myslivost spojuje.

2. Nejčastěji jednoznačně kachny. Nejraději je to asi právě drobná zvěř, kromě kachen i bažant a zajíc. Zcela odlišný je lov srnčí a černé zvěře. Na vysokou si vzhledem k relativně krátké myslivecké zkušenosti ještě netroufám.

3. Lovil jsem prakticky po celé České republice. Na drobnou zvěř jsem si zamiloval Vysočinu a Šumavu.

4. Kdy to jde.

Milan Gruber
ředitel agentury Pulford

1. Pobyt v přírodě, chování zvěře, ticho a klid, soumraky i svítání, protože jsem milovníkem večerních čekaných a ranních šoulaček. A svoboda rozhodování, protože myslivost provozuji především jako zálibu. Jdu kdy chci, když chci lovím, když ne, jen se dívám.

2. Nejčastěji a nejraději černou zvěř.

3. Lovil jsem v mnoha honitbách, oborách, kempech i rančích, ale doma je doma. Doma jsem v mysliveckém sdružení na Berounsku a neměnil bych. Když se z řeky zdvihá ranní mlha a šplhá po příkrých stráních, proti obzoru troubí silný jelen, pod posedem neslyšně proklouzne liška... věřte, má to vstávání v nekřesťanskou hodinu něco do sebe.

4. Dvakrát třikrát týdně. V sezoně, kdy naše společnost organizuje lovecké akce pro domácí i zahraniční firmy, ještě častěji. Kouzlo společných lovů je v tom, že se o radost můžete podělit, rozhodující vteřinu desetkrát a stokrát probíráte s přáteli a cítíte jejich respekt a uznání, jejich zájem. Sdílení společných zážitků a zkušeností je podle mě tím hlavním, co českou myslivost odlišuje od toho, jak je provozována jinde.

Zdeněk Toman
generální ředitel Agrotradu

1. Věčný boj s přírodou. Souboj se zvěří. Musíte ji vystopovat, nadehnat. Kolikrát jdu třeba na nátlačku nebo naháňku na černou zvěř a vůbec si nevystřelím. To není o špatném zážitku, prostě zvěř tentokrát "vyhrála", nebo spíše nevyhrál jste vy. Dobrými zážitky mě také naplňují hony s trubači, výřadem na konci, troubením na počest padlé zvěři, s poslední lečí.

2. Asi všechno, co je u nás pravidelně. Oblíbenou zvěř nemám. Spíš záleží na období. V srpnu a září se těším na kachny. Potom se těším na bažanty. Pak bude nátlačka na černou... Na kapitální úlovek teprve čekám.

3. Lovil jsem skoro ve všech bažantnicích a téměř ve všech větších lokalitách prasata a kachny. Oblíbenou honitbu mám svou domácí, v Jevanech. Ročně tam pořádám jednu nátlačku na černou a hosté bývají hodně spokojení, naloví se hodně zvěře.

4. Hodně, raději to ani nebudu říkat. Jak vás to chytne, je to o hodně horší než golf. Taky je otázka, kolik toho nastřílíte. Někdy je to za sezonu deset kachen, jindy sto kachen, ale i pět set. K myslivosti také patří zakrmování zvěře, hlavně v zimě, to by měla být prestiž každého myslivce. Musíte mít ke zvěři určitou úctu.

Alexander Károlyi
šéf disciplinární komise ČMFS

1. Neopakovatelnost okamžiku, přímé, i když atypické spojení s přírodou a v neposlední řadě výjimečné zážitky. Je přitom třeba zdůraznit, že lov zvěře je přirozenou a historickou součástí života v celé Evropě.

2. Nejčastěji lovím pravděpodobně černou zvěř a nejraději spárkatou.

3. Nepatřím mezi lovce cestovatele či turistické myslivce. Vyznávám zásadu, že k výkonu práva myslivosti neoddělitelně patří i odborná činnost zaměřená kromě jiného na chov a zvyšování kvality zvěře, včetně všestranné péče o ni. Proto lovím převážně v Česku, výjimečně na Slovensku, v Rakousku nebo v Maďarsku. Oblíbenou honitbu nemám, ale oblast Náměště nad Oslavou navštěvuji častěji než ostatní.

4. Bohužel v posledních letech z časových důvodů téměř svátečně. Mám myslivecké kořeny, můj vztah k přírodě a myslivosti je celoživotní, zdědil jsem ho po otci a dalších předcích. Snažím se proto tomuto ušlechtilému koníčku získat ve svém nabitém programu odpovídající časový prostor. Zatím neúspěšně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.