Přihlásit

Myslivci výpověď neberou. Vleklý spor nekončí (Havlíčskobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pohleď
Myslivecké sdružení v Pohledi se nemůže domoci řešení svých potíží. Dostalo výpověď z nájmu honitby, nepovažuje ji však za platnou. Spor se táhne dál.
Svědkem posledního incidentu z přelomu listopadu a prosince byla i policie. Anonym oznámil, že v lese poblíž Pohledi někdo pytlačí. Policisté na místě legitimovali hospodáře Mysliveckého sdružení Pohleď Aleše Brussmanna se dvěma ulovenými kusy srnčí zvěře. "Šlo o řádný odlov. Oba kusy byly označené plombou. Policie nicméně vyšetřování stále neuzavřela," vypověděl Brussman.
"Zastřelil v katastru obce Pohleď dva kusy srnčí zvěře přesto, že jeho sdružení v lednu 2007 zanikl nájemní vztah k honitbě," informovala počátkem prosince policejní mluvčí Jana Mazourová.
Výpověď od honebního společenstva pohleďským myslivcům je ovšem sporná, a dodnes se o ni vede soud.

Je výpověď platná?

"Na shromáždění, které se v lednu 2007 neoprávněně prohlásilo za valnou hromadu honebního společenstva, hlasovali lidé z Příseky, kteří v lese nevlastní ani metr čtvereční půdy. Celé to bylo divadlo, vlastně jakási pirátská valná hromada, která obešla mnohé právoplatné členy. Výpověď proto nemůže platit," domnívá se předseda Mysliveckého sdružení Pohleď Karel Malinský. Dokument navíc neobsahuje žádné odůvodnění výpovědi, které je podle mysliveckého zákona v těchto případech nezbytné.
Pohleďští myslivci podali žádost o zneplatnění výpovědi z nájmu honitby k Okresnímu soudu Havlíčkův Brod. Příliš však nepochodili.
Soud se zaměřil pouze na méně podstatnou záležitost, totiž žádost o předběžné opatření, které mělo péči o les na jaře prozatímně povolit a předejít tak škodám.
"Tato záležitost je uzavřena. Rozhodli jsme o předběžném opatření. Nic jiného myslivci nepožadovali," řekl soudce Jiří Točík, který mezi jinými věc vyřizoval. Zmínil formální náležitosti žádosti, které podle něj nemusely být dodrženy.
Karel Malinský protestuje a v redakci Deníku předložil původní žádost i dopisy, v nichž přezkoumání platnosti výpovědi urgoval.

Po dalších stížnostech na průtahy v řízení si soud nyní znovu vyžádal materiály týkající se výpovědi a shromáždění, na němž byla přijata. Věci se snad konečně hýbou.
Sdružení podalo také stížnost na postup světelské policie. "Ta totiž nešetří, jak by měla, činy spáchané proti našemu majetku," řekl Malinský. Na mysli měl například událost z úterý 13. listopadu, kdy dosud nepolapený fantom obešel posedy patřící myslivcům z Pohledi a rozřezal žebříky. Nyní se již krátí měsíční lhůta na vyřízení stížnosti, od policie však zatím nepřišlo ani potvrzení o jejím přijetí.
Referent městského úřadu ve Světlé nad Sázavou Emil
Vogel v prosinci oznámil na policii, že pohledští myslivci se od ledna dopouštějí trestného činu neoprávněného lovu. Přitom ještě na konci března úřad na sdružení požadoval dodání dokumentů souvisejících s výkonem práva myslivosti - tedy choval se k němu, jako by se nic nedělo. "Je to důkaz toho, že pravá ruka neví, co dělá levá," komentoval záležitost Malinský.
Vedoucí odboru životního prostředí Jiří Hladovec oponuje: "My o právoplatnosti jejich vztahu k honitbě nerozhodujeme, ale nějaký úsudek si ve vztahu k problému udělat musíme. Vyšli jsme proto z dokumentů, které jsou k dispozici. A od jara ještě další přibyly."

(tt) JAN TYPLT

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.