Přihlásit

V lesích začíná kaňkování lišek (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zimní období také patří k době, kdy jsou vděčné procházky po lese. Od ledna do března jsou myslivci především hospodáři, kteří musí pomoci lesní zvěři zajistit potravu a umožnit jí tak přežít těžké zimní období.

Co všechno se děje v této době, na to se ptáme Jiřího Šilhy z myslivecké jednoty.

V první polovině ledna končí chrutí divokých prasat, začíná kaňkování lišek, lesníci provádějí pěstebné zásahy v lese = probírky (výchovné těžby) listnáčů, přičemž využívají zmrzlé půdy k mýtní těžbě na podmáčených půdách, rašeliništích a v místech s nárostem mladých stromků. V lesích probíhá těžba dřeva, probíhá kontrola ochrany proti okusu zvěří a funkčnost oplocení mladých kultur, myslivci pomáhají s opravami a obnovou nátěrů. Nejlepší ochrana proti okusu je správné přikrmování. V druhé polovině ledna začíná kvést čemeřice, hnízdí křivka obecná, v nižších polohách začíná honcování zajíců, začíná houkat výr, srncům začínají růst parůžky, je vhodné nakupit potřebná hnojiva a osiva na zvěřní políčka, kontrolovat zabezpečení skladů proti hlodavcům, probíhá hlavní sezona sběru šišek smrku, borovice, modřínu, jasanu, lípy, akátu. Probíhá sběr roubů pro zakládání semenných sadů, řízkují vrby a topoly, připravují se na jarní síji ve školkách, vysévají semena břízy na sníh.

(re)

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.