Přihlásit

Končí lovecká sezóna (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hlavní myslivecká lovecká sezóna - doba lovu jelena evropského a jelena siky - v úterý 15. ledna končí. Po obnově, čímž je mysliveckou mluvou myšlen čerstvě napadlý sníh, pořádají myslivci už jen společné lovy (naháňky, nátlačky) na černou zvěř a lišky. Na společném lovu lze však lovit jen selata a lončáky prasete divokého (černé zvěře).
 Zvěř nyní v zimních týdnech potřebuje klid a důkladné přikrmování. V Karlovarském kraji to platí obzvlášť pro lázeňské lesy, a to zejména v Karlových Varech a v Mariánských Lázních.
Největším nepřítelem pro zvěř totiž není mráz a sníh, ale lidská bezohlednost. Problémy způsobují v honitbách pejskaři, kteří nechávají svá zvířata pobíhat volně po lese. Dle zákona o myslivosti a zákona o lesích není možno volně venčit psa v přírodě.
 Zvěř instinktivně vykonává v zimě minimum pohybu. Pokud pes vyplaší srnčí zvěř, ta před ním uniká. Slabší nebo často rušené kusy zvěře se pak nedokážou vyrovnat s takovým výdejem energie a umírají na celkové vysílení nebo na záněty dýchacího ústrojí.

Regionální mutace Právo - Plzeňský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.