Přihlásit

Největší šelma světa (Instinkt)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pokud se postaví na zadní, měří dobře přes tři metry, což z něj při váze nějakých pěti šesti metráků dělá skutečně impozantní kolos. Není divu, že po staletí neměl v Grónsku či v pobřežních oblastech severní Asie a Severní Ameriky přirozené nepřátele. Tedy pokud zůstal na souši. V chladných vodách oceánu poráží ledního medvěda jak mrož, který mu kly dokáže rozpárat břicho, tak dravá kosatka. Dnes polární medvěd bojuje nejen s pytláky a lovci, ale především s narůstajícím znečištěním a oteplováním, které bere medvědům potravu. V mrazivé divočině se však stále prohání na 40 tisíc kusů těchto nádherných zvířat.
LB

Foto popis: Soužití medvědích sourozenců končí po třech letech. Od té doby žijí medvědi většinou samotářsky. Většinu času stráví hledáním potravy, za kterou jsou schopni putovat i několik desítek kilometrů denně.

Foto popis: Nejčastější kořistí ledních medvědů jsou tuleni, které huňáči zabíjejí jediným úderem do hlavy.

Foto popis: Lední medvěd se ve vodě chová téměř jako obojživelník. Plave rychlostí okolo deseti kilometrů v hodině a pod vodou vydrží dvě minuty.

Foto popis: Černý čenich medvědů i medvíďat je za jasného dne viditelný dalekohledem až na vzdálenost několika kilometrů. Pokud se medvěd plíží za kořistí, zakrývá si čenich tlapami, aby nebyl tak nápadný.

Foto popis: Chlad, ať už pod vodou, nebo venku, snáší polární medvěd velmi dobře. Jeho hustá žlutobílá srst ho totiž od okolního prostředí takřka dokonale izoluje.

Foto popis: Mláďata se rodí v listopadu nebo v prosinci a medvědice se o ně stará zhruba tři roky. Zatímco dospělý medvěd váží několik metráků, narozená medvíďata nemají ani kilo - rodí se holá, hluchá a slepá.

Foto popis: První měsíce života tráví medvídci v brlohu, kde i přes okolní třeskutý mráz panuje příjemná teplota kolem osmnácti stupňů. Medvědice je navíc zahřívá svým teplým kožichem.

Foto - ALLPHOTO, ARCHIV ČTK, PROFIMEDIA.CZ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.