Přihlásit

Šílení jeleni prozatím v Jeseníkách nejsou (Region Bruntálský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BRUNTÁLSKO (lok) -
Výskyt onemocnění nazvaného chronické chřadnutí  jelenů, odborně chronic wasting diseace (CWD), zatím nebyl na Bruntálsku potvrzen.

Vyšetření proběhlo v loňském roce, kdy veterináři   ve spolupráci  s myslivci vyšetřili  patnáct kusů ulovené zvěře, přičemž ani u jednoho kusu zvěře nebyla nemoc prokázána. Jedná se o nemoc, která je obdobou onemocnění skotu BSE - tzv. nemoci šílených krav.
"Tato choroba zatím nebyla v České republice a pravděpodobně ani jinde v Evropě zaznamenaná. Zato se ale významně šíří  mezi jelenovitými  v Americe," vysvětlil Vlastimil Labaj z bruntálské veterinární stanice.
Příčina choroby se nachází  v nervové tkáni jako je mozek a mícha  a onemocnění končí smrtí napadaného jedince. Odborníci se domnívají, že  choroba se šíří přímo kontaktem mezi zvířaty a kontaminací prostředí slinami, trusem nebo močí.
"V letošním roce bude ve vyšetření pokračovat. Už jsme vyšetřili jednoho  jelena uloveného u Nových Valteřic.  I tady byl výsledek negativní," řekl  Jiří Malina z bruntálské radnice.
"Odebírání vzorku a jeho vyšetření pak probíhá prakticky  stejným způsobem jako u skotu," dodal veterinář Vlastimil Labaj.
Přenos nemoci CWD na člověka není dosud prokázaný, přesto ale odborníci doporučují jako prevenci používat při manipulaci s jelení zvěřinou  gumové rukavice a  mytí rukou  a nástrojů po dokončení ošetření zvěřiny v terénu. Vykostit veškerou zvěřinu, nekonzumovat  žádné nervové tkáně jako je mozek, mícha, ale také slezina z ulovené zvěře. Ulovenou a  ošetřenou zvěř nebo zvěřinu pak uskladňovat odděleně od  jiného masa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.