Přihlásit

V lesích na Třebíčsku se přemnožily lišky (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blatnice
Čtyři odstřelené lišky během jediného dopoledne. Taková je bilance Jaromíra Vytisky a Karla Polického z Blatnice, kteří pravidelně kontrolují meliorační kanály poblíž lesa Ochoz.
Právě sem se s oblibou stahuje škodná, která pro revír se zaječí zvěří představuje neustálou hrozbu. Myslivecké sdružení Ochoz-Blatnice je jednou z nejbohatších lokalit na drobnou zaječí zvěř. Velký podíl na tom má takzvané tlumení škodné, zejména pak lišek. Jejich odstřel komplikují velké plochy řepky, která se všude v okolí pěstuje.
"Pokud se nám nepodaří lišku během zimy nebo brzy na jaře najít a vynorovat, hustý řepkový porost jejím mláďatům poskytne téměř stoprocentní ochranu. Než se řepka poseče, mláďata mají čas dospět a začít samostatně lovit, což má značný dopad na úbytek drobné zvěře," vysvětluje Jaromír Vytiska.
Podle Vytisky se pod lesem Ochoz lišky s oblibou stahují do částečně zbořených melioračních kanálů, které jim po sklizni zemědělských plodin poskytují teplo a bezpečný úkryt. Přes den se v kanálech vyspí a s příchodem noci vyrážejí na lov.

Zajíce likviduje i jezevec

Další hrozbu pro narozené zajíčky představují jezevci, kteří je díky svému vynikajícímu čichu doslova sbírají z jejich pelechů ve vzrostlých kulturách. I když zmiňovaný revír nepatří k lokalitám s trvalým výskytem těchto predátorů, přesto se zde každé jaro jeden až dva kusy objevují. Jedná se převážně o mláďata z Dešovska, které dospělí samci a samice vytlačují ze svého revíru, aby se mohli znovu začít pářit.
Jezevce ani lišky není možné lovit bez čtyřnohých pomocníků. V případě Jaromíra Vytisky a Karla Polického se jedná o jagteriéra Dicka a drsnosrstou jezevčici Dinu. "Zhruba patnáct jezevců a velké množství ulovených lišek si u Dicka vybralo svoji daň v podobě opakovaně sešívané mordy a přeraženého předního špičáku. Ani to však neubralo nic na jeho bojovnosti: S Dinou tvoří sehraný tým, proti němuž ani sebeodolnější šelma nemá šanci," dodává Karel Polický.

Mírná zima pomohla

Loňská mírná zima se odrazila nejen na vyšších stavech zajíců a srnčí zvěře, ale svědčila i černé zvěři. "Během podzimu jsem střelil čtyři divočáky, což je v této lokalitě zatím můj životní rekord," přiznává Vytiska.
Největší událostí roku však pro členy mysliveckého sdružení bývá prosincový hon s poslední lečí. Díky celoroční péči o zvěř počet odlovených zajíců letos dosáhl úctyhodných 97 kusů.

SIMONA STEJSKALOVÁ

Foto - ŠKODNÁ. Přemnožené lišky myslivci loví, za den často odstřelí i několik kusů.
Foto - Simona Stejskalová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.