Přihlásit

Myslivcům vadí zákaz výcviku psů s liškami (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínsko
Myslivcům na Zlínsku se nelíbí, že je v tuzemsku zakázaný přímý kontakt loveckých psů a lišek při nácviku norování. Tvrdí, že to výrazně znevýhodňuje psy při skutečném lovu a ti za svou nezkušenost často platí zraněním nebo smrtí.
 Zákaz kontaktního nácviku norování prosadili před šestnácti lety ochránci přírody. Podle nich šlo o týrání zvířat a zbytečné vystavování lišek silnému stresu.
 Myslivci namítají, že liška je jako predátor na stres zvyklá. Při nácviku norování podle nich sice docházelo k přímému kontaktu mezi psy a liškou, nikdy ale k úmrtí nebo vážnému zranění lovené šelmy. "Tyto lišky jsou speciálně trénované, jejich půjčení stojí tisíc korun a majitelé si je hlídají jako oko v hlavě. Jakmile došlo ke střetu, umělá nora se otevřela a zvířata se rychle oddělila, třeba politím vodou," ujistil předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně František Libosvár.
Tvrzení myslivců potvrzuje i Leopold Šenkeřík ze Zlína, který cvičené lišky myslivcům k nácviku norování půjčuje. "Nikdy nedošlo k úmrtí mého zvířete. Liška se buď z nory nechá vyhnat, nebo začne vydávat hlasité zvuky a my ji z umělé nory vytáhneme," uvedl.
 Při současném nácviku norování se pes s liškou do přímého kontaktu nedostane, protože honěná šelma na konci tunelu unikne za zábranu. "Pes tak nemá šanci zjistit, že se musí do lišky pustit první. Při skutečném lovu na to doplácí, někdy i životem," mrzí Libosvára.
 Návrat kontaktního způsobu nácviku norování by uvítal i otrokovický myslivec Jiří Gach. Právě jeho pes doplatil na nezkušenost. "Honil v kanále statného lišáka, ten jej přelstil a pořádně mu roztrhl tlamu," vzpomněl na příhodu.

Je to zbytečné a kruté, tvrdí ochránci přírody Někteří ochránci přírody přiznávají, že by bylo pro psy lepší, kdyby si natrénovali přímý kontakt s liškou dříve, než vyrazí na skutečný lov. Podle nich ale nemůže k nácviku docházet za cenu týrání lišek.
 "Z tohoto pohledu je takový trénink zbytečný. Je kruté nechat lišku vystavovat opakovaným útokům psů. Schvaluji, že je kontaktní norování zakázané," tvrdí Jaromír Bláha z Hnutí Duha.
Zpochybňuje význam umělých nor. "Ty skutečné vypadají často jinak, pes tak stejně není dostatečně na skutečný lov připraven. I proto je zbytečné lišky vystavovat silným stresům a hrozbě zranění či smrti," dodal Bláha.
 Kontaktní norování je povolené v mnoha zemích, například ve Francii, Maďarsku, Polsku nebo na Slovensku, kam zajíždí se svými cvičenými liškami chovatel Šenkeřík.
 "Lišky, co půjčuji k nácviku, jsou zkušené, což je velmi důležité. Ví, co je v noře čeká a chovají se tak, takže se jim nic nestalo," komentoval svou zkušenost. Jeho lišky prý často absolvují za den až dvacet soubojů se psy v umělé noře, ze kterých vždy vyváznou bez problémů.
 V České republice počet lišek dlouhodobě stoupá. Je to tím, že se dokázaly výborně adaptovat na současné podmínky, nemají přirozeného nepřítele a dochází k pravidelné vakcinaci proti vzteklině. Ročně myslivci uloví kolem šedesáti tisíc těchto šelem.

Foto popis: LIŠKA. Mají se při výcviku norování psi dostat do kontaktu s liškami? Názory myslivců a ochránců přírody se liší.
Foto Autor - IL. Foto - MAFA - JIŘÍ BERVIDA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.