Přihlásit

Štond na Kleti je možná raritou (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kleť
Zbytky stavení na Kleti připomínající schůdky asi navždy zůstanou jednou z několika nevysvětlitelných záhad, které tamní lesy ukrývají. Křemežská Společnost žebříkového kamene, která se kamenným štondem zabývá, stále nedokázala odhalit jeho původ. Vše ale nasvědčuje tomu, že štond je nejspíš raritou. Přinejmenším na Kleti. "Říkalo se, že podobných staveb je hromada, například na Boubíně. Nenašlo se ale nic, takže štond nadále zůstává záhadou. Na Kleti je opravdu nejspíš jediný. Mohly být ale také postavené z cihel, které lidé třeba rozebrali. Vždyť jsou schopní odnést si i zříceninu," řekl Jan Mejzlík ze Společnosti žebříkového kamene.

Nástupiště?

Variant, k čemu schůdky mohly sloužit, je hned několik. Žádnou z nich ale nepovrzuje ani sebemenší důkaz. Mohlo se například jednat o pouhý myslivecký posed nebo nástupiště pro nasednutí na koně, k čemuž se přiklání i Mejzlík. "Mně se to zdá na nasedání na koně moc vysoké. Myslím, že by to mohlo sloužit spíš k tomu lovu," usoudila po zhlédnutí snímku Daniela Harsová z Českého Krumlova. Štond je vysoký kolem metru a půl a nachází se na severní části Kleti. O detailech mlčí i historické dokumenty. Nikdo vlastně nedokáže vysvětlit, kde se v kleťských lesích vzal. Případní pamětníci dnes již nejspíš nežijí. "Na starých lesáckých mapách je vedený jako kamenný štond. Věnovali jsme mu šíleně energie, prolezli jsme mnoho archivů, obešli všemožné hajné. Nepokročili jsme ale v zásadě nikam. Účel stavby je stejnou záhadou jako například vznik jednotlivých křížků. Proč tam stojí? Z jakého důvodu? Těžko říci, jestli to někdy zjistíme," dodal Mejzlík.

Foto - ZÁHADNÉ STAVENÍ. Původ kamenného štondu na Kleti zůstane možná navždy utajen.
Foto - archiv

(vv)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.