Přihlásit

Psi zadávili ovce. Pozor si musejí dát i lidé! (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ratibořice
V okolí Ratibořic na Třebíčsku se patrně potulují agresivní psi. Zatím za sebou nechali zadávené a potrhané ovce.
Mohli by ale zaútočit i na lidi.
Policie proto nabádá k obezřetnosti. "Rodiče by měli dávat pozor na děti. Raději je nepouštět mimo obec. Nikdo neví přesně, zda se tam pohybuje jeden pes, nebo celá smečka," varuje třebíčský policista Stanislav Rampír.
 Zakrvavená těla tří březích ovcí ležela včera ráno na farmě Jiřího Kočára na okraji Ratibořic. Další dvě ovce bojovaly o život ve stodole.
 "Nevíme, co se vlastně stalo. Podle stop to vypadá, že se k ovcím do ohrady dostalo víc psů. Muselo to být velké plemeno. Možná vlčáci. Psi ovcím prokousli tepny na hrdle, trhali je," popisuje farmář Kočár. Psi zabíjeli v noci na úterý. "Já jsem choval ovce pro radost a potěšení dětí z okolí. Chodívají sem k ohradě za ovečkami. Teď mám strach, aby ti psi nezaútočili na člověka, nepokousali děti. Tady kousek je rybníček, lesík. Chodívají tudy mamky s kočárky na procházku. Lítají tu děcka," obává se Kočár.
 Zděšení zavládlo i na vyhlášené kozí farmě manželů Dobrovolných, kde chovají kozy a ovce. Ta je totiž v těsném sousedství Kočárovy usedlosti. "Máme venku na pastvinách sto březích ovcí. Ohlídat se to nedá. Toulaví psi, to je postrach. Nám před léty volně pobíhající psi zardousili přes dvacet oveček. To bylo otřesné. Vypadalo to tu jak na bojišti," vzpomíná Jitka Dobrovolná, jež jen doufá, že současní psi zabijáci k nim nezamíří.
 Třebíčští policisté jsou zatím bezradní. Čekají, zda se ozve někdo, kdo psy viděl. A šetří zadávené ovce jako trestný čin poškozování cizí věci. Ratibořice patří pod Jaroměřice nad Rokytnou. Starosta Jaroměřic Karel Nedvědický se zprávu o zadávených ovcích dozvěděl předevčírem večer od MF DNES. "To je pro mě novinka. Hned ve středu ráno se domluvíme, co dělat. Upozorníme lidi," slíbil Nedvědický.
Slib dodržel. Včera informovala jaroměřická radnice jak Ratibořické, tak obyvatele sousedního Boňova. Pokud by lidé spatřili volně pobíhající psy, tak nechť to hlásí okamžitě policii. A hlavně, ať se jim vyhnou velkým obloukem.
 Ve střehu jsou také myslivci. "V této lokalitě jsme si zatím nevšimli žádných psů. Pokud by to byli vlčáci, tak ti jsou hodně krvežízniví. Myslivci v revíru budou dávat větší pozor. Kdybychom psy viděli, hned to hlásíme policii. Běžný myslivec nemůže sám jen tak odstřelit toulavého psa," zadumal se jednatel okresního mysliveckého spolku v Třebíči Josef Venhoda.

Foto popis: MRTVÝ KUS A LOUŽE KRVE. Soukromý zemědělec Jiří Kočár u jedné z ovcí, kterou mu zadávili psi. "Nevíme, co se stalo. Podle stop to vypadá, že se k ovcím dostalo do ohrady víc psů. Muselo to být velké plemeno. Možná vlčáci," říká farmář.
Foto Autor - Foto - MAFA - PETR LEMBERK

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Českomoravska vrchovina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.