Přihlásit

Zajíc může být nebezpečím nákazy (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písecko
Tularemie je přenosná na člověka, a i když není smrtelně nebezpečná jako vzteklina, může znamenat pro nakaženého trvalé následky. Nedávný nález dvou uhynulých zajíců na Strakonicku, u kterých veterinární kontrola objevila tularemii, znepokojil hlavně myslivce. Zajíci už se řadu let kvůli nízkým stavům nestřílí a tahle nebezpečná choroba by mohla počty dříve běžné zvěře v českých honitbách opět ohrozit a ještě výrazněji snížit. Navíc na území výskytu choroby nastává pro kontrolní veterinární orgány takřka patová situace.
"Aby bylo možné odhlásit ohnisko nákazy, musíme v dané oblasti podle zákona prokazatelně vyšetřit po dva roky deset kusů zaječí zvěře. Samozřejmě s negativním výsledkem.
Protože se ale zajíci mohou střílet pro potřeby myslivecké kynologie v menším počtu než deset za rok, je taková kontrola nesplnitelná a odhlášení ohniska a ohlášení nákazy jako zdolané, tedy prakticky nemožné," řekl ředitel Krajské veterinární správy František Kouba.
Pro myslivce jsou předpisy jasné. Nalezenou uhynulou zvěř odevzdají k veterinární kontrole, ale může dojít k tomu, že zajíce třeba někdo srazí automobilem a s úmyslem konzumace si ho ponechá. Dopustí se tak nejen trestného činu pytláctví, protože jeho povinností je záležitost nahlásit mysliveckému hospodáři, ale hlavně se vystavuje nebezpečí, že se sám nakazí.

(hb)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.