Přihlásit

Minirozhovor: Jiří Šilha, mluvčí Českomoravského svazu myslivců (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlatá Olešnice
Myslivci počítají rok od 31. března. Takže se blíží v tom současném k závěru. Zatím odlovili v lokalitě u Bohdalovic devět kusů lišek. V místech, kde našel farmář Vrkoslav kravskou hlavu, se podle místního mysliveckého hospodáře Jiřího Zelenky lišky vyskytnou jen úplnou náhodou. V drtivé většině vyhynuly. Sklátila je totiž prašivina. A líčit na ně újeď je bezpředmětné a navíc jen volným pohozením protizákonné.

Kdy a kde mohou myslivci nastražit újeď na lišky?

Pouze v rámci přikrmovacího zařízení. Přikrmovací zařízení lze vybudovat pouze se souhlasem vlastníka pozemku. Je to však krajní řešení, které vychází z nutnosti snižovat početní stavy lišek, které neustále stoupají, jsou přemnožené a likvidují zbylé populace drobné zvěře.
Liška má v současné přehledné krajině podstatnou výhodu před lovenou kořistí, protože přehledná krajina ji velmi ulehčuje lov. Drobná zvěř prakticky nemá šanci.

Jaký zákon to povoluje, jaké maso je povoleno takto použít a jaké ne?

Využití masa nesmí být v rozporu s Veterinárním zákonem. Osobně nedoporučuji využívat masitých návnad a zvláště pak celých kadáverů.

Jak myslivci zabezpečí, aby s ním nenakládaly osoby nepovolané?

Pravidelnou kontrolou.

Jak zabezpečí, aby nedošlo k eventuální kontaminaci okolní půdy vzhledem k blízkosti studní?

Likvidací všech zbytků.

Jak dlouho mohou nechat kadáver takto volně ležet?

Lov probíhá pouze v omezeném časovém úseku.

LENKA STŘIHAVKOVÁ

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]¨

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.