Přihlásit

Teplá zima neprospívá některé zvěři (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Svatý Martin na bílém koni sliboval na začátku sezóně konečně tu pravou zimu, jak má být. Pak mu ale došla zima a po Vánocích se průměrné teploty vyšplhaly nad nulu a bílou pokrývkou se pyšní už jen ty nejvyšší kopce. Teplá zima ale nakazí náladu jen lyžařům, vysoké teploty ohrožují některé druhy zvířat, tak přidělávají vrásky na čele mnoha chovatelům. Jinde si zase mnou ruce, teplo jejich svěřencům prospívá.

Autor
Jan Večeřa a Vladimír Synek z kuřimské obory jsou s letošní zimou spokojeni. Díky vysokým teplotám jim ubyla práce s krmením zvěře.

Jan Večeřa, správce kuřimské obory:
V normální zimě, pokud je sníh a mráz, pokud přijedu ke krmelci, stojí pár metrů ode mě a čeká, až to tam nesypu. Teď je vidět, že tu potřebou takovou nemá.

Autor
Zatím vysoké zvěři velká zima prospívá, jiným druhům nadprůměrné teploty už tak nesvědčí.

Jan Večera, správce kuřimské obory:
Je vidět, že když řeknete pět, tak každý, kdo se v tomto počasí probudí, potravu nenajdou, začnou ubývat jejich tukové zásoby. Pokud se zima vrátí, může uhynout.

Autor
Teplá zima ale znamená nebezpečí i pro včelstva. Ta totiž zajímají příliš brzy zavíčkovávat plodové buňky s malými včelkami a v takto uzavřených plástvích se snadno schová obávaný virus baroasy. Pak proti němu nic nemůže ani postřik.

Miroslav Sedláček, včelař, Bučovice:
Účinná látka neproniká do těch buněk, ve kterých se vyvíjí ty nové včely. Na těch včelách se ten roztoč množí, vyjdou ven a ten roztoč tam zůstává.

Autor
Hlavním nebezpečím pro živočichy teď nejsou vysoké teploty, ale naopak prudké ochlazení.

Miloslav Hradil, ČHMÚ Brno:
Nedělní a pondělní ráno by mohlo přinést ranní teploty kolem -5 až -8 ºC, ale bude to patrně přechodné na dva, tři dny.

Autor
Tak to vypadá, že pěkné počasí, které nám přináší vítr od moře, bude zdvihat průměrné teploty i nadále.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.