Přihlásit

Psy mějte v přírodě na vodítku (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Únor je pro myslivce měsícem loveckého klidu a péče o zvěř. Probíhá honcování (páření - pozn. red.) zajíců, srncům rostou parůžky. V této době je největším nepřítelem pro zvěř lidská bezohlednost. Problémy způsobují hlavně pejskaři a nezodpovědní turisté, kteří nechávají své čtyřnohé miláčky pobíhat volně po lese. Zvěř vykonává v zimě minimum pohybu. Pokud pes vyplaší srnčí, ta před ním samozřejmě instinktivně uniká. V poslední době také přibývá i tzv. motorizovaného venčení psů, kdy majitel vypustí psy, pak nasedne do automobilu a projíždí krajinou. Psi pročesávají okolí cesty, nejsou nijak kontrolováni a pak dochází k častým případům štvaní zvěře. Další hrozbou pro zvěř je agresivní jízda motorkářů a čtyřkolkářů, kteří ji ruší svojí bezohlednou jízdou. Slabší nebo často vyrušené kusy zvěře se pak nedokážou vyrovnat s takovým výdejem energie a často hynou na celkové vysílení nebo na záněty dýchacího ústrojí. Jaro se však už nezadržitelně blíží. Svědčí o tom nejen prodlužující se dny, ale také koncem února přílet některých druhů stěhovavých ptáků a párkování koroptví. Choďte si do přírody odpočinout co nejčastěji, ale buďte k ní ohleduplní.

Foto - HLEDAJÍ POTRAVU. Spárkatá zvěř se pohybuje v tlupách, které mohou mít i několik desítek kusů. To není projevem přemnožení, ale jde o přirozené chování, které má pomoci zvěři přežít dlouhé zimní období.

Repro: Deník

Jiří Šilha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.