Přihlásit

Kontaktní norování: myslivci jsou pro (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kontaktní norování na lišku ano, nebo ne? Otázka, nad kterou si lámou hlavu zákonodárci, kteří téma probírají v rámci přípravy zákona proti týrání zvířat.
 Ti, co se stejně jako někteří myslivci kloní k odpovědi ano, k tomu mají hned několik důvodů. Tím nejpodstatnějším je výcvik psa, který je bez kontaktu nedostatečný, a regulace liščí populace. Psi podle myslivců nedokážou reagovat v přirozených podmínkách. Jejich výcvik je totiž už deset let veden bezkontaktně, přes tzv. zarážku. Chybějí jim pak potřebné zkušenosti.
 "Liška je škodná zvěř, do jisté míry přemnožená, kterou je třeba omezovat. Jedním ze způsobů regulace je otevřené norování. To se psi naučí jen tehdy, střetnou-li se s ní tváří v tvář už při výcviku," míní poslanec a předseda zemědělské komise Václav Grüner (ČSSD).
 "Skutečně se ukazuje, že psi jsou pro praxi nepřipravení. Tím ale nejsem zastáncem toho, aby kousali do lišek," říká Pavel Martin, jednatel Okresního mysliveckého spolku (OMS) Klatovy. "Situace v přírodní noře je jen prostě jiná než v umělé. Může se změnit v opačný extrém, že týraným se namísto lišky stane pes," dodává.
 "Budu-li mluvit za sebe, domnívám se, že kontaktní norování by mělo být povolené," přidává se Pavel Nečas, předseda OMS Tachov: "Už proto, že predátorů přibývá a drobná zvěř naopak mizí. I když na tom se podílí víc činitelů, nejen lišky."
 Zatímco dříve byla uváděna jedna liška na 500 ha honitby, dnes je to 4 až 5 lišek na stejné území.
 "Statistika ale hovoří o 15, 20 ročně ulovených na 1000 ha," tvrdí Martin. A jejich stavy jsou neúnosné i s ohledem na přirozený potravinový řetězec.
 Odpůrcem metody je hospodář Mysliveckého sdružení Lesy Staré Sedliště Josef Vondráček.
 "Může dojít k drastickým hrdelním chvatům. Nikdo není schopen takovou situaci uřídit," hájí své stanovisko. A nevěří ani tomu, že kontaktní norování přispěje k utlumení liščí populace: "To je nesmysl, spíš je málo dobrých psů a myslivců, kteří se zabývají lovem lišek."
 Zákon se vrací k projednání zpět do Sněmovny, na programu bude v nejbližších týdnech.

Regionální mutace Právo - střední Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.