Přihlásit

Děti se rýpaly v kusech rozkládajících se divočáků (Kolínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odstrašující případ chování se k přírodě odhalili náhodní kolemjdoucí v odlehlých částech okresu

Klavary
Velká holá zvířecí žebra tyčící se mezi starou trávou a kusy kůží se srstí promočenou deštěm, pohozené na hromadě na ploše několika čtverečních metrů - zkrátka pohled, při němž se člověk otřese odporem a na odlehlém místě zapřemýšlí, jestli se za tím podezřelým křovím náhodou neocitl v odkladišti lovců mamutů. Ale neocitl. Stojíme na rozhraní rybníků Doleháj I a Vytěrák v Klavarech. A je nám jasné, že nebýt únor, asi by se nám zápachem podlomila kolena. Mezi houštinami a uschlým všemožným porostem se rozkládají těla odhadem tří divokých prasat. Nikoli však uhynulých, ale odhozených sem rukou člověka, asi ať si náhodný chodec pošušňá a koneckonců, je to daleko od civilizace, kdo si toho tu všimne, že? A až všimne, bude pachatel už dávno doma v teplíčku, možná s lahví v ruce. Josef Foršt z nedaleké Nové Vsi, který je zároveň předsedou okresního rybářského svazu, popsal: "Hrůza, děti se tady v tom dloubaly klacky." Jako rybářům jim hromada dnes už hnusu v podstatě žádnou újmu nečiní. "Ale udělat něco takového v chráněném krajinném prvku? I kdekoli jinde, to je vidět, jak se někdo chová k přírodě. Já tu bez povolení nemůžu posekat ani rákosí na břehu," dodal. Na místo nálezu rozkládajících se zbytků vyjeli pracovníci odboru životního prostředí, veterinární správy i mysliveckého sdružení, pod něž toto území spadá. Vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Pavel Horák uvedl, že pachatel svým činem ohrozil životní prostředí a hrozí mu finanční postih. Pokud se jej podaří vypátrat, bude mít co do činění i s veterinární správou. Podle ředitele Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj Zdeňka Císaře jeho instituce uložila zdejším myslivcům zjistit, kdo v této lokalitě střílel divoká prasata.

Po pachateli odstrašujícího činu se rozeběhlo pátrání. Ředitel Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj Zdeněk Císař řekl: "S viníkem pak zahájíme správní řízení." Na zbytcích zabitých zvířat, z nichž část si patrně někdo udělal k večeři, nebyly plomby. Buď dotyčný vůbec neměl plomby, jimiž má ulovenou zvěř ihned opatřit, nebo je prostě odstranil. A co na to myslivci? Honební starosta novoveského sdružení Miloslav Zapletal říká: "Nechápu. Jaký důvod mohl mít někdo k tomu, aby toto udělal?" Sdružení nechalo na své náklady odvézt zbytky zvířat do kafilérie. Teď se snaží pátrat po pachateli, zatím bezvýsledně. Zajímavá je i skutečnost, že člověk, který sem zbytky zvířat odhodil, tak neučinil naráz. Zdá se, že některé polorozložené části tu leží už zhruba od konce léta, jiné třeba čtrnáct dní. Přesně se to odhaduje jen stěží. Jasné je jen to, že byl-li pachatelem myslivec, jsou úvahy o myslivci jako o člověku, který pečuje o zvěř, jen smutně ironickým výsměchem.

Foto - Rozkládající se těla zvířat zabírají plochu několika čtverečních metrů. Kdosi zbytky odhodil záměrně mimo běžné trasy pejskařů či houbařů, zhruba dva kilometry od vesnice.
Foto - Deník/Michal Bílek

JANA MARTINKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.