Přihlásit

Trpí víc pes, či liška, řešili poslanci (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sněmovna včera před páteční volbou připomínala přetopený kotel. A v této atmosféře měla rozhodnout v souvislosti se zákonem na ochranu zvířat proti týrání, zda zruší mřížku mezi psem a liškou při norování. Žádná politika, ale dohady, kdo při norování trpí více: pes, nebo liška?
 "Pokud si porovnáte velikost jezevčíka - řeknu to na kila, jezevčík má 3 až 4 kg, dospělý lišák má 10 až 12 kg, lišák je svém prostředí, které dobře zná, takže vlastně vystavíme týrání jezevčíky," prohlásil Jaroslav Klein (ODS).
 Podle zeleného Přemysla Rabase, který do Sněmovny přišel z postu ředitele ZOO, je norování problém: "Ten pes do nory jde, protože je nakrklý a chce tu lišku zakousnout. Ta liška tam není proto, že by se chtěla s tím pejskem rvát," vysvětloval.
 Chtěl, aby kontaktní norování zakázali. "Lišce nedělá dobře, když na ni pustíte rafana jednoho, druhého, třetího, čtvrtého a ten pes tam na tu lišku přes mřížku vyje, řve, štěká a ta liška to musí trpět. Chcete si to někdo vyzkoušet, že to není příjemné?"
 Poslance vyzval, aby vyhověli senátorům, kteří zákon Sněmovně vrátili s tím, že by kontaktní norování nemělo být povoleno.
 Zuzka Bebarová (KSČM) lišku "obvinila", že kvůli jejímu přemnožení z našich polí a luk zmizely křepelky, bažanti i zajíci. "Teď nemám na mysli pana ministra, který už s ohledem na svoji stranickou příslušnost pestrost našich polí a luk určitě podporuje," zavtipkovala na adresu zeleného ministra školství Lišky.
 Nejvíce pobavil Sněmovnu ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), který chtěl, aby poslanci zákon potvrdili. "Myslivci všech stran, nespojujte se." Obával se totiž, že "nemyslivci" by mohli zákon potopit.
 Ten přitom podle něho obsahuje i větší ochranu zvířat proti týrání podle evropských norem. Jeho obavy se nenaplnily a poslanci se rozhodli, že kontaktní norování povolí, a senátory přehlasovali.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.