Přihlásit

Kontaktní norování poslanci schválili (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dosud je liška ve cvičné noře od psa oddělena mřížkou. "Tím je respektován mezinárodní závazek České republiky, který je vykládán tak, že se zvíře nesmí cvičit na jiném zvířeti," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Včera schválená novela tuto mřížku odstraňuje, což ale, jak řekl ministr, má také svoji legitimitu. Dodal, že nevycvičený lovecký pes je v praxi vystaven neúnosnému riziku a jde naopak o týrání tohoto psa. Apeloval na poslance, aby normu schválili ač již v senátní nebo sněmovní úpravě, protože se týká i mnoha dalších oblastí. "Na jedné straně aplikuje evropské právo především v oblasti dopravy zvířat, za druhé je to norma, která upřesňuje postavení ústřední komise na ochranu zvířat," uvedl. Předsedkyně petičního výboru Zuzka Bebarová- Rujbrová (KSČM) vyzvala poslance, aby se nepřikláněli ke změnám navrženým  Senátem, a aby souhlasili s odstraněním mřížky. Poukázala na to, že liška je jednou z příčin, pro které z polí mizí křepelky, bažanti či zaječí populace. "Liška jako škůdce je skutečně přemnožená - už s ohledem na pokračující vakcinaci proti vzteklině - a v přírodě kromě člověka mnoho přirozených nepřátel nemá. Ani člověk si s ní příliš neví rady, a proto využívá svého pomocníka, psa," uvedla. Zdůraznila, že pokud se pes nenaučí s liškou bojovat, anebo bude dopředu handikepovaný tím, že se mu zabrání kontaktu, bude v praxi vystavován vážnému ohrožení.
Zcela opačný názor prezentoval Přemysl Rabas (SZ), který na sněmovnu apeloval, aby mřížku zachovala. Ani dnešní praxe, kdy mřížka ve cvičné noře je, není podle něj pro lišky nijak příjemná.
"Chcete si to někdo vyzkoušet," tázal se jeden z kolegů. Sněmovna nakonec výraznou většinou schválila svůj původní návrh. Normu nyní posoudí prezident.

(jad, ku)

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.