Přihlásit

Veterináři protestují: Norování je týrání lišek (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAHA
Do bouřlivé debaty o tom, zda je správné povolit tzv. kontaktní norování, se během včerejška přidali veterináři. A jejich stanovisko je jednoznačné: jde o týrání zvířat.
 Sněmovna dala kontaktnímu norování zelenou tento týden, a to i proti vůli Senátu. Pokud podepíše zákon prezident, mohou myslivci cvičit své lovecké psy v noře v přímém kontaktu s liškou.
 Stále více odborníků ale varuje, že při tréninku v noře bez mřížky může dojít k týrání lišky. Cvičený pes se totiž dostane na rozdíl od dosavadní praxe až k lišce.
 K těmto hlasům se včera přidala i Státní veterinární správa. "Nelze cvičit jedno zvíře na druhém zvířeti," řekl tiskový mluvčí veterinární správy Josef Duben. "Pakliže ale vstoupí zákon v platnost, budeme ho respektovat. Zároveň budeme pozorně hlídat, aby nedocházelo k týrání lišek," dodal Duben.
 Novela zákona se nesetkala s pochopením ani u zvěrolékařů. "Je v rozporu s článkem 7 Evropské dohody o zájmovém chovu, neboť při něm dojde vždy k újmě na zdraví, kterou je i krvavé poranění," říká veterinář a odborný poradce Nadace na ochranu zvířat Josef Holejšovský. Myslivci naopak v úterý schválený zákon vítají. "Je to pozitivní zpráva zejména pro psy. Budou lépe připraveni na reálnou akci v terénu při norování lišek a jiné, černé zvěře," řekl LN jednatel Okresního mysliveckého spolku Děčín Čestmír Vondráček.
 Naopak tvrdě proti norování vystupují ochránci zvířat. I podle nich jde jednoznačně o týrání.

Podle Romany Šonkové z Nadace na ochranu zvířat jsou lišky vystaveny fyzickému i psychickému tlaku. "Obrátíme se na prezidenta republiky se žádostí, aby novelu zákona nepodepsal a vrátil ji parlamentu," řekla LN Šonková.
 Psychické trauma u lišek připustil i myslivec Vondráček. "Je to pro lišku kruté. Ale rozhodně to žádný myslivec nedělá pro své potěšení. Nikdo z nimrodů to nebude zneužívat," tvrdí tento jednatel děčínských myslivců.
 Myslivci říkají, že zákon jim umožní lépe regulovat počty lišek, které jsou přemnožené a mohou šířit nebezpečné nákazy včetně vztekliny. "Zákon určitě pomůže v boji proti vzteklině. Lišek u nás nemáme zrovna málo. Vakcíny jsou velkou finanční zátěží," řekl Vondráček.
 Na možné šíření nákaz upozornili i poslanci už při úterní rozpravě ve sněmovně. Karel Kratochvíle z ČSSD varoval, že se zákazem kontaktního norování ubylo psů, kteří mají řádný výcvik. A to prý může mít ve volné přírodě fatální důsledky. "Liška je zvíře, které přenáší antropozoonózy, to znamená nemoci přenosné na člověka," upozornil Kratochvíle.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.