Přihlásit

Tularémie na Plzeňsku (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Mimořádná veterinární opatřeni platí na Plzeňsku. V oblasti Horažďovic potvrdili veterináři nebezpečnou tularémii, kterou přenášejí zajíci. Pro myslivce to znamená každé ulovené i uhynulé zvíře nechat vyšetřit. Tularémie je nebezpečná o pro člověka.

Nakažený myslivec:
Dostal jsem zánět do palce, pak to postupovalo nahoru, dostal jsem horečku, převezli mě do nemocnice, zvětšili se mi mízní uzliny v podpaží.

Autor
Tak popisuje nemoc jeden z vyléčených. Ještě teď má ale na rukou stopy po zánětu. Mnohem hůře dopadl minulý rok pan Jiří. Nákaza napadla plíce, část mu jich museli odoperovat.

Jiří Leflman:
Pes mi přinesl zajíce, byl takový chudý, bylo na něm vidět, že je zřejmě nemocný, ale toho člověka to v první chvíli nenapadne.

Autor
Teď tularémie udeřila v Horažďovicích, v okolních 11 obcích platí ochranné pásmo a přísná veterinární opatření.

Václav Poláček, Krajská veterinární správa, Plzeňský Kraj
Zajíc se chová podivně, méně se pohybuje, má horší srst, je méně bojácný.

Autor
Může být nebezpečný. Myslivci musí proto každý ulovený nebo uhynulý kus nechat vyšetřit. Lidé by se zvířete neměli vůbec dotýkat holýma rukama.

Oto Huml, veterinář:
Bakterie většinou pronikne přes poraněnou kůži, ale může být postižen i zažívací trakt, nebo dýchací ústrojí.

Autor
Když se nemoc, která začíná jako chřipka, podcení, může být i smrtelná. Loni se nákaza objevila na několika místech v ČR, letos kromě Plzeňska ještě v jižních Čechách.

Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy:
Dalo by se hovořit o nárůstu, pokud by toto území mělo být prohlášeno zase za prosté, tak se tam provádí šetření a trvá to asi tak tři roky.

Autor
Podle epidemiologů se u nás v zemi celoročně nejvíce nákaza vyskytuje na Klatovsku. Počet nakažených z oblasti Horažďovic zveřejní hygienické stanice už příští týden.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.