Přihlásit

Trubači seznámili místní myslivce s loveckou hudbou (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměříž
Na dvě desítky zájemců se v sobotu dopoledne sešly v areálu myslivecké střelnice Hvězda v Kotojedech, aby se tu seznámily s loveckou hudbou. Setkání připravila Českomoravská myslivecká jednota. "Chtěli jsme umožnit trubačům stávajícím nebo adeptům, aby se nás mohli zeptat na otázky, které jsou s troubením spojené, případně si vyzkoušeli hru na nástroje, které doma nemají, jako je lesnice či borlice," vysvětlil smysl akce Petr Duda, člen rady trubačů Českomoravské myslivecké jednoty. "Zájemci tak nemusejí jezdit na vedení do Prahy, ale my jim sem informace přivezeme," dodal Duda. Post trubače je výsadou praktických nimrodů či lidí, kteří jsou jinak s myslivostí spojeni. "Trubači hrají při honech, svých plesích, přijímání mezi myslivce, pasování na lovce, myslivecké svatbě či při pohřbu," podotkl Duda. Pod Českomoravskou mysliveckou jednotou funguje nyní Klub trubačů, který čítá v republice zhruba 350 členů. "Hrubým odhadem je jich však řádově desetkrát víc. Ne všichni jsou ale v klubu organizováni, ne všichni nás znají. Toto setkání je tedy cestou, jak se oni dozvědí o nás a my o nich," zdůraznil Duda. V budoucnu by se akce mohla znovu opakovat. "Tady to bylo teď poprvé, není ale vyloučeno, že bychom v těchto aktivitách v budoucnu pokračovali," uzavřel další myslivec Vladimír Vymýtal z Holešova.

Foto - S NÁSTROJI. Jak se starat o hudební instrument či kde se mohou zájemci naučit hrát: to vše vysvětlili zástupci Klubu trubačů Českomoravské myslivecké jednoty.

Foto - Deník/Jarmila Kuncová

(jk)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.