Přihlásit

Mufloni přežili. Putovali do celé Evropy (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hájek
Obora Hájek na Karlovarsku má přebytek muflonů. Zaměstnanci státních lesů mohli nechat zvěř za poplatky lovcům. Poprvé však volili jinou možnost. Muflony vyvezli do Evropské unie.
 "V honitbě jsme začátkem týdne pochytali sedmačtyřicet muflonek, muflončat a muflonů. V pátek mufloní zvěř putovala do celé Evropy," řekl lesní správce Jiří Vojtěch z Lesní správy Horní Blatná.
Vývoz české zvěře je podle něj výhodný ze dvou důvodů. Kvalitní zvěř z Karlovarského kraje zůstane naživu a současně zkvalitní a oživí mufloní chovy v oborách po celé Evropě. Cenu za zvěř nechtěl Jiří Vojtěch prozradit. Je totiž obchodním tajemstvím. Uvedl jen, že prodej je pro Lesní správu v Horní Blatné velice zajímavý.
 Odchyt muflonů nebyla jediná práce, kterou Lesní správa s vývozem zvěře měla. Zajistila i odběr krve a vyšetření na různé choroby. Zvěř z Hájku cestovala do světa ve speciálním autě. Každý z muflonů dostal zvláštní bednu. Státní veterinární správa při nakládce do beden nahlížela, jestli nedochází k týrání zvířat.
 Kvůli odchytu museli pracovníci Lesní správy postavit nové odchytové zařízení. Mýlí se ten, kdo si představuje "jámy na mamuty". Základem je kruhové, až čtyři metry vysoké oplocení s velkými vraty. Zvěř tudy dva týdny chodí ke krmným korýtkům. Vrata se zavřou v momentě, kdy je složení skupinky ideální.
 Obora Hájek, která patří Lesům České republiky, má tři oddělené sekce. Žijí v nich daňci, mufloni a divoká prasata. Pokud jejich stav překročí únosný stav, následuje odchyt nebo odstřel.
 Život divokých zvířat budou v oboře sledovat lidé. "Chceme zde letos otevřít naučnou stezku pro turisty a školy," řekl Jiří Vojtěch. Podmínky vstupu upraví návštěvní řád.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Karlovarský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.