Přihlásit

Zima: zvířata se probouzejí (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blanensko
Potkat v těchto dnech v lese houf divokých selat nebo zakopnout na sídlišti o ježka. I když ještě není ani polovina února, není to nic neobvyklého. Stoj í za tím letošní teplá zima.
Myslivci míní, že teplá zima nahradí ztráty na zvěři, které vznikly při dlouhotrvajících mrazech před dvěma lety. Má to však i druhou stránku. Některá zvířata se ze zimního spánku budí předčasně.
Své o tom ví Jana Horná, která před necelými dvěma týdny našla v Blansku ježka. "Nestalo se to poprvé. Už jsem tedy věděla, co dělat, a zavezla jsem ježka do brněnské zoologické zahrady, kde jej zazimují," uvedla mladá žena.
Že se ježci v teplém počasí opravdu budí, potvrdil i specialista z brněnské zoologické zahrady Jiří Vítek. "V ZOO máme pro ježky speciální místnost, kde je udržujeme ve spánku. V dubnu je potom vypouštíme zpět do přírody," sdělil.
Myslivci na Blanensku jsou za teplo vděční. Před dvěma lety totiž kvůli kruté zimě uhynula spousta zvířat. "Teplé počasí je příhodné pro zvěř, pomůže nám to. Letos měly silné bachyně selata už koncem ledna. I kdyby ještě přišla zima, zvládly by to," míní jednatel Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený.
Podle Zeleného už začaly kvést "kočičky", což je obvyklé až za měsíc. Přilétli také špačci a probouzejí se jezevci, kteří by ještě měli spát. Kdyby ještě uhodily tuhé mrazy, mohli by špatně dopadnout zajíci. "Malí zajíčci se začnou rodit příští měsíc. Když je ale březen studený, zmrznou," vysvětlil Zelený.
To velikonoční "kočičky" už mráz neohrozí. Tvrdí to pracovnice šebrovského zahradnictví Kateřina Doleželová. Ta si letos v zimě také všímá neobvyklých záležitostí. "Kvetou už první cibulky, třeba sněženky. Mrazíky je ale nepoškodí. Pokud by je zasypal sníh, jen by se trošku stáhly. Ven se tlačí dokonce i tulipány, to je v tuto dobu abnormální," popsala zahradnice. Doleželová vzpomněla i na pupeny stromů, které jsou v těchto dnech větší. Těm by případné mrazy mohly ublížit.
Že znovu nasněží a bude mrznout, to však v tuto chvíli nevypadá. "Do týdne razantní ochlazení neočekáváme. Ráno budou mrazíky, přes den většinou slunečno," předpověděl Milan Šálek z regionálního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. Nečeká ani vydatnější sněžení. "V druhé polovině února už v nížinách příliš sněhu většinou nenapadne, ale nějaké překvapení se nikdy nedá vyloučit," dodal Šálek.

KAROLÍNA OPATŘILOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.