Přihlásit

Otevřený kanál v Ostravě-Hrabové i vyžádal další oběti (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Otevřený kanál v Ostravě-Hrabové, do kterého spadlo už pět srn, si vyžádal další oběti. Místní lidé tam našli další dvě mrtvé srnky. Myslivci a starosta Hrabové navrhují kanál oplotit, těžařská společnost OKD, které nebezpečné místo patří, chce problém okamžitě řešit.

Autor
Tento přibližně 200 metrů dlouhý u haldy v Hrabové se během uplynulého roku a půl stal pastí na zvířata. Teď do něj spadly a ve studené vodě na dně kanálu uhynuly další dvě srny.

Bedřich Chlupatý, předseda Mysliveckého sdružení Ostrava Hrabová:
Sami se můžete podívat, jak vypadá kanál, jak vypadá hloubka toho, že jsou poškrabané panely, na mechu poškozené, jak měla zvěř snahu dostat se z kanálu.

Autor
Myslivci loni našli a zachránili v kanále život čtyřem srnám, pátá si ale zlomila nohy, proto ji museli utratit. Podle myslivců za to paradoxně může les, který na haldě před lety vysadili těžaři z OKD. Právě tento mladý les nad kanálem si oblíbily srnky.

Bedřich Chlupatý, předseda Mysliveckého sdružení Ostrava Hrabová:
Bohužel způsobují to naši spoluobčané puštěnými psy, které chodí venčit do přírody, vyplaší srnčí, zůstane poplašené, ve strachu skočí do kanálu a bohužel může skončit špatně.

Místní obyvatelé:
tam smrt, kterou zažívají, je velice krutá a hrozná. Podle mě by ten plot zabránil mnohým dalším mrtvým srnám.
Popřípadě by se mohlo stát, že do něj spadne něco jiného, např. dítě.

Autor
Společnost OKD, které kanál patří, loni na jedné straně natáhla ocelová lana. Podle myslivců a starosty Hrabové to ale nepomohlo.

Rostislav Naď, starosta Ostravy Hrabové:
Oslovíme vlastníka, aby si tu předmětnou lokalitu zajistil, aby tam zvěř, případně nedej bože někdo z lidí aby tam nespadl.

Vladislav Sobol, mluvčí ODK, a. s:
Nyní se na ten problém zaměříme a dáme ho ve spolupráci s dalšími úřady a s ekology co nejdříve do pořádku.

Autor
Uhynulé srny vytáhnou myslivci a odvezou je tak, jako minule, do kafilérie.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.