Přihlásit

Myslivcům dají dvě stovky za divočáka (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

HRADEC KRÁLOVÉ
Boj s přemnoženými divokými prasaty ve východních Čechách vyšel Královéhradecký kraj už na 2,3 miliónu korun. Dvousetkorunové zástřelné za ulovené mladé divočáky (selata a lončáci) se vyplácí od roku 2003.
 Krajští zastupitelé ve čtvrtek schválili, že lovci budou odměnu za odstřel mladých kusů černé zvěře dostávat i letos.
 Díky podpoře lovu mladých netrofejních divokých prasat se v kraji podařilo zastavit jejich nekontrolovatelné přemnožování, které začalo koncem 90. let 20. století.
 "Pomalu se přibližujeme k tomu, co provádějí v přírodě šelmy, které loví pouze mladou zvěř. Je lepší mít v honitbách menší množství silné a zdravé zvěře než mít velké množství slabé a na nakažlivé nemoci náchylné zvěře," uvedl jako zdůvodnění rozhodnutí zastupitelstva pokračovat ve vyplácení odstřelného krajský radní Jiří Vambera (ODS).
 Snižováním stavů mladých divočáků se daří současně zamezovat přenosu nebezpečných nakažlivých onemocnění, jako je svalovčitost, klasický mor prasat či vzteklina.
 Současně se snižují škody na zemědělských kulturách a pozemcích. V loňském roce bylo vyplaceno přes 618 tisíc korun za 3091 uloveného divočáka. Více se jich podařilo zastřelit jen v roce 2004, a to 3111 kusů.

Regionální mutace Právo - východní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.