Přihlásit

Kormoráni plení vzácné ryby (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vodních ptáků v kraji přibývá a škody na rybách, které způsobí, jdou do milionů korun

Hradec Králové
Před několika lety se u nás objevovali jen vzácně, teď ale kormoránů v Královéhradeckém kraji rok od roku přibývá. Rybáři si stěžují, že narůstají i škody, které tito ptáci napáchají.
 "Létají tu stovky, možná tisíce kormoránů a škody jdou do milionů korun. Kormorán spotřebuje každý den půl kila rybího masa, za rok to jsou tuny ryb," říká technik východočeského územního svazu rybářů Jan Pohl.
 Kromoráni prý likvidují i chráněné druhy ryb, mezi něž patří jelec jesen, mník jednovousý, střevle potoční, vranka obecná a pruhovaná. "A nejsou to jen tyto druhy. Do kritických stavů se dnes dostává i populace pstruha obecného a lipana podhorního, jehož stavy oproti roku 2002 klesly na čtvrtinu," tvrdí Pohl.
 Padesátiprocentní dotace od státu, kterou rybáři na vysazování zvláště chráněných ryb dostávají, tak podle Josefa Bráta z oddělení ochrany přírody a krajiny na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje přijde vniveč. "V podstatě z toho není nic, protože třeba jesen se ve vodě neschovává u dna nebo za nějakými překážkami a pro kormorána je nejdosažitelnější," vysvětluje Brát.
 Sám kormorán přitom také dominuje na seznamu zvláště chráněných druhů a bez požehnání krajského úřadu proti němu rybáři nemohou podniknout nic. "Požádali jsme o povolení odstřelu kormoránů na větším území než vloni, od Hradce až do Úpice. Oslovili jsme pětatřicet obecních úřadů a patnáct mysliveckých sdružení, ale podle našeho názoru by se měl povolit odstřel na celém území kraje," říká Brát.
Co na to říkají ochránci přírody? Zatímco jedna skupina se kormoránů zastává a nechce jejich odstřel připustit, druhá s ním za určitých podmínek souhlasí. "Jsem pro plašení a rozumnou regulaci počtu těchto ptáků. Musí se však posuzovat lokalita od lokality," míní David Číp ze Záchranné stanice pro zraněná a hendikepovaná zvířata v Jaroměři.
"Nejde o to vybít kormorány, to není ani technicky proveditelné. Měli jsme od krajského úřadu na tři roky povolení na odstřel patnácti kormoránů ročně na Úpě. Za celou dobu byly odstřeleny pouze čtyři kusy. Smí je střílet jen pověřená osoba, což je v mysliveckém sdružení třeba hospodář a jeho zástupce, sto metrů od řeky a nesmí je střílet večer, když řadují. Je to komplikované. Kormoráni jsou přelétaví a než dostaneme povolení k odstřelu nebo plašení, jsou dávno pryč," stěžuje si Brát.
 Připomínky k řízení mohly dorazit na Krajský úřad Královéhradeckého kraje nejpozději včera. "Pokud vím, žádné nepřišly. Rozhodneme-li se, že odstřel povolíme, pak budeme požadovat, aby se u kormoránů odstřelených na Labi zakonzervovaly obsahy žaludků a provedl se solidní rozbor, co v konkrétním revíru žerou. Tyto údaje nám chybí," dodává Brát.
 Kormorán je velký asi jako husa. Pro svůj úlovek se dokáže potopit až do hloubky deseti metrů. Kormoránů v Česku přibývá i proto, že se sem stahují z jiných zemí, kde byla zrušena jejich plošná ochrana a možnost odstřelu je tam snazší.

Foto popis: POSTRACH RYBÁŘŮ. Kormorán spotřebuje denně půl kilogramu rybího masa. Podle rybářů na východě Čech rok co rok tito ptáci zlikvidují tuny ryb.
Foto Autor - ILUSTRAČNÍ Foto - ENCYKLOPEDIE PTÁKŮ

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.