Přihlásit

Ochránci zvířat se bouří (ČT)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Ochránci zvířat se zase bouří proti nedávnému rozhodnutí poslanců. Ti přehlasovali Senát a povolili kontaktní výcvik norování. Jinými slovy to, že psa a jeho kořist lišku už nedělí mříž bránící přímému útoku.

Moderátor
Jen na okraj. Třeba Britové se museli honu, při kterém hraje roli štvance taky liška, vzdát. Jejich národní kratochvíle odporovala evropským předpisům.

Autor
Takhle vypadal výcvik psa pomocí kontaktního norování. V Česku byl řadu let zakázaný. Na jedné lišce se cvičilo i několik psů denně. Myslivce ale teď mají důvod k radosti. Nový zákon kontaktní výcvik zase umožňuje. Teď čekají, jestli ho podepíše prezident.

Ladislav Skopal (ČSSD), poslanec:

Účel tohoto zákona není jakkoli týrat  zvířata, ale v podstatě vychovat psa pro jeho účel.

Zuzka Rujbrová (KSČM), poslankyně:
Ten pes, pokud má mít šanci s touto škodnou nějakým způsobem se utkat, tak na to musí mít možnost se vycvičit.

Přemysl Rabas (SZ), poslanec:
Tady ten závěr znamená, že se v ochraně zvířat vracíme spíš zpátky do středověku, než že bychom pokročili dopředu.

Autor

A stejný názor mají i ochránci zvířat.

Josef Holejšovský, veterinář, Nadace na ochranu zvířat:
Obě zvířata si můžou navzájem způsobit poranění. A pro nás to znamená, že vlastně tato novela, resp. toto ustanovení jde proti duchu zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Autor
Podle ochránců by navíc zákon mohl být v rozporu s evropskou dohodou o ochraně zvířat v zájmovém chovu. A to potvrzuje i specialista na mezinárodní právo. Pokud totiž myslivci budou chovat lišky právě  kvůli norování, může se Česko dostat do rozporu s nadřazenou mezinárodní dohodou.

Vladimír Balaš, právník:
Otázka je, jaké sankce by mohlo mezinárodní společenství zaujmout, ale mohlo by to být i nepříjemné s dopadem do ekonomické sféry.

Autor
Ochránci  zvířat chtějí přesvědčit prezidenta republiky, aby zákon vetoval. Zároveň si nechají vypracovat znalecký posudek, který by potvrdil, že zákon odporuje evropské dohodě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.