Přihlásit

Myslivci stříleli po holubech (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Fryšták/Přemnožené holuby, způsobující řadu problémů místním farmářům, včera likvidovalo 14 střelců v areálu Zemědělského družstva Fryšták. Myslivci zabili v hejnu celkem 17 opeřenců. "S žádostí se na nás obrátil vedoucí farmy. Holubi zde jednak znehodnocují krmivo a také existuje nebezpečí, že na farmu zanesou nebezpečné nemoci," vysvětlil hospodář Mysliveckého sdružení Ondřejovsko Fryšták (MSOF), Jaroslav Vitovský. Další důvod doplnil člen sdružení Jiří Macík.

"Zanášejí větrací mechanismy," vysvětlil. "Holubí trus, to je prostě neštěstí," přizvukovali mu i jeho kolegové. Myslivci přišli na fryštácký sraz většinou s klasickými brokovnicemi. "Vzal jsem si brokovnici šestnáctku a broky dvaapůlky. Ty nejmenší," řekl jeden ze střelců Rostislav Jurčík. Navzdory mrazivému počasí se lovci při odstřelu pořádně zapotili. Přibližně stovka holubů zpočátku létala nad fryštáckým družstvem ve třech hejnech. Jakmile se ale ozvaly první výstřely, uletěli opeřenci společně pryč. Na nebezpečné místo se vrátili až po dlouhých desítkách minut. S každým dalším výstřelem se pak situace opakovala. Myslivci z MSOF mohou ročně odstřelit maximálně 50 holubů. Se Zemědělským družstvem Fryšták chtějí spolupracovat i nadále.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.