Přihlásit

V betonovém kanále hynou srny (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava - Společnost OKD hodlá spolu s myslivci a se zástupci obvodního úřadu v Ostravě-Hrabové hledat způsob, jak zamezit umírání srnčí zvěře v betonovém kanálu, který OKD vybudovaly k tamní haldě.

V minulých dnech Česká televize zveřejnila výtky ostravských myslivců, že v kanále hynou srny, které se na svazích haldy mezi mladými stromy pohybují.

Srny umírají proto, že se přes příkré betonové stěny z kanálu nemohou dostat. Myslivci, kteří mají na starosti honitbu v Hrabové, odhadují, že za posledních několik měsíců uhynulo v tomto zrádném kanále asi šest srn.

Zástupci okresního mysliveckého spolku v Ostravě upozorňují, že tento počet může být vyšší, ovšem nelze statisticky doložit, neboť úhyny nelze přesně dokumentovat.

Mluvčí společnosti OKD Vladislav Sobol řekl, že zatím nelze říci, jak přesně a v jakém časovém horizontu bude firma tento problém řešit. "Minulé ochrany, které jsme kolem kanálu umístili, bohužel nezabránily tomu, aby v kanále dál umíraly srny. Proto se chceme nejprve spojit s představiteli obvodu a myslivci a budeme hledat do budoucna vhodné řešení," řekl.

Předseda Okresního mysliveckého spolku Ostrava Bedřich Krčmář řekl, že vybudování plotu bude zřejmě jediným řešením problému betonového kanálu.

"I když asi tím nejnákladnějším," připustil Bedřich Krčmář.

Bedřich Krčmář říká, že železobetonové zábrany, které tam doposud OKD instalovala, mohou zamezit možná jen autům, aby do kanálu nesjela. "Ale srny nezastaví, stejně tak do tohoto Taxisu může spadnout dítě nebo člověk, který se na svahu pohybuje třeba i omylem," řekl Bedřich Krčmář.

Uvedl, že v tomto případě proto už nejde jen o život zvěře, ale o bezpečnost obecně. "Proto jsem pro plot, který bude asi stát společnost OKD tři sta korun za metr," řekl.

Někteří myslivci míní, že pádům srn do betonového příkopu mohli "pomoci" venčení psi. Bedřich Krčmář ale říká, že nelze omezovat pohyb psů v tomto místě. "Záleží to jen na tom, že si problém uvědomí obyvatelé, kteří psy v takových místech venčí," míní předseda okresního mysliveckého spolku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.