Přihlásit

Myslivci: Zvěř potřebuje klid (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

VYPLAŠENÁ ZVÍŘATA Lesní zvěř se podle myslivců potýká stále častěji s nebezpečím, které ji v zimě ohrožuje víc než sníh a mráz. Na mysli mají nezodpovědné pejskaře a agresivní motorkáře.

Frýdek-Místek - Myslivci konstatují, že největším nepřítelem pro zvěř není v zimě mráz a sníh, ale lidská bezohlednost. Největší problémy způsobují podle myslivců v honitbách pejskaři a nezodpovědní turisté, kteří nechávají své psy pobíhat volně po lese.

Lesníkům a myslivcům vadí plašení zvěře nejen venčenými psy, kterého podle nich přibývá, ale také stále se zvyšujícím počtem terénních aut a terénních motocyklů v lese.

Přitom upozorňují, že zákon o myslivosti i zákon o lesích zakazuje volně venčit psa v přírodě, případně myslivecké honitbě.

"Zvěř instinktivně vykonává v zimě minimum pohybu, aby se nevysílila a přečkala pro ni velmi tvrdé zimní období. Pokud pes vyplaší srnčí zvěř, ta před ním uniká a ztrácí hodně energie," upozorňuje Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. Majitelé psů by se podle něj neměli stydět používat vodítko, protože tím chrání nejen přírodu, ale i svého psa.

Stále vetší hrozba pro zvěř jsou motorkáři Další hrozbou pro zvěř je agresivní jízda motorkářů a čtyřkolkářů. "Slabší nebo často rušená srnčí zvěř se pak nedokáže vyrovnat s tak velkým výdejem energie a hyne na celkové vysílení nebo na záněty dýchacího ústrojí," varuje Jiří Šilha.

V poslední době podle něj přibývá případů, kdy majitel vypustí psy v honitbě, pak nasedne do automobilu a projíždí krajinou. "Psi pročesávají okolí cesty, nikdo je nekontroluje, a tak často štvou zvěř," tvrdí Jiří Šilha s tím, že zcela destruktivní dopad na zvěř má i pohyb terénních aut a motocyklů v lesích, které přitom představují pro zvěř poslední klidné útočiště.

Ředitel krajského lesního inspektorátu podniku Lesy České republiky ve Frýdku-Místku Jiří Silvestr říká, že lesníci obecně pociťují stále větší tlak na přírodu a lesy ze strany neukázněných lidí. "Hodně lidí dnes odmítá cokoliv respektovat. Přitom zákony hovoří jasně, že lidé nemohou v lesích venčit psy a mají tam zachovávat klid," říká Silvestr.

Místo toho jsou však lesníci a myslivci často svědky toho, že lidé porušují i ty nejednodušší základy slušného chování v lese. "Od vjezdů na nepovolená místa až po ničení dopravního značení, která na tato místa upozorňují. Lidé venčí psy tam, kam vůbec nesmí, kvůli borůvkám či houbám ničí vše kolem sebe, a když se jim to zdá daleko, zajedou si tam autem. Při přistižení jsou agresivní," říká ředitel krajského lesního inspektorátu pro Moravskoslezský kraj ve Frýdku-Místku Jiří Silvestr.

Pejskaři se brání Ten je dokonce skeptický, že by se tito lidé mohli v lesích chovat jinak. "To jsou ztracené případy. Dospělého člověka nepředěláte. Proto se snažíme alespoň působit na děti v základních školách," říká Silvestr.

Některým majitelům psů se samozřejmě nelíbí, že psi nemohou volně pobíhat v přírodě.

Předsedkyně kynologického klubu Slezská Ostrava Ivana Grunerová říká, že vždy záleží na majiteli psa, jak se jeho zvíře v přírodě chová. "Je těžké v tomto problému říci jednoznačný názor. Jsou totiž pejskaři a pejskaři. Někdo je schopný psa uhlídat, aniž by ho musel mít na vodítku, někdo ho neuhlídá vůbec a jeho pes ho nerespektuje. Proto k nám chodí lidé s různými rasami, neboť dobrý pes potřebuje výchovu." říká Ivana Grunerová.

Pokládá však za sporné, když myslivci proti psům v přírodě zasahují tvrdě. "Je hloupost, aby lesáci zakazovali plošně pohyb psů třeba na horách nebo v lesích. Pokud člověk dokáže psa rychle a účinně ovládnout nebo ho vede na bezpečném vodítku, neměl by ho nikdo omezovat. I tady samozřejmě záleží jak na majitelích psů, tak na lesácích," říká Ivana Grunerová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.