Přihlásit

Jezevčíci se předvedli (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Holýšov/ Již po čtvrté se v holýšovském kulturním domě uskutečnila v neděli celostátní výstava jezevčíků.
Mnoho těchto čtyřnohých chlupáčů oslnilo spoustu diváků a zároveň jim i zpestřili nedělní mrazivý den.

Výstavu vyhrál černý hladkosrstý trpasličí jezevčík Ef 1 Schumi pro - euro od chovatele Miroslava Brože z Jihlavy.
"Tato výstava patří do nejvyšší kategorie v České republice. K vidění bylo celkem 177 jezevčíků, které posuzovali čtyři rozhodčí," uvedl ředitel výstavy Tomáš Říha a dodává, že jezevčíci se dělí na hladkosrsté, dlouhosrsté a drsnosrsté a dále králičí, kteří mají obvod hrudníků do 30 cm, trpasličí s obvodem hrudníku do 35 cm a standardní, kteří váží do 9 kilo.

V Holýšově se výstava za celé čtyři roky velmi dobře uvedla, a proto i tento rok zde měla velký úspěch. Přišlo celkem 300 platících diváků nejen z Holýšova, ale i ze širokého okolí. Dále s každým psem přišel jeho majitel a rodina. Samozřejmě nechyběla spousta myslivců, pro které znamená jezevčík víc než pes. Je pro ně přítel i pomocník v lese na lovu. "Tento malý psík s velkým srdcem má pro myslivce speciální využití po celý rok, například dohledává, nahání prasata z leče nebo hledá nory. Zato ohař takové využití bohužel nemá," dodává Říha, který by jezevčíka už nikdy nevyměnil.

"V kulturním domě bylo velmi příjemné teplo, dobré světelné podmínky pro posuzování jezevčíků a hlavně výborné občerstvení, které potěšilo v zimním počasí opravdu všechny, " uvádí Říha s tím, že kromě posuzování psů to byla významná společenská událost, protože se v sále sešli příznivci jezevčíků.

Ve většině zemí se jezevčík stává stále populárnějším, a to dlouhodobě. Lidé si ho oblíbili díky jeho výborné povaze. Je to pes pro děti, pro rodinu a zároveň i do lovu. Zda bude výstava příští rok opět v Holýšově, se ještě bude projednávat na chovatelské schůzi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.