Přihlásit

Myslivci: Norování není zábava (Opavský a Hlučínký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle myslivců je norování historický a specifický způsob lovu, určený k likvidaci živočichů ukrývajících se pod zemí. Laická veřejnost to však považuje přinejmenším za neetické.

Novojičínsko/Norování je způsob lovu hlavně lišek a jezevců, při kterém se do nory či brlohu s liškou vypustí lovecký pes. Úkolem norníka je usmrtit či vyhnat lišku ven, kde ji myslivci odchytí, případně odstřelí. Podle myslivců tento výcvik psů není a nikdy nebyl zábavou či příjemným trávením volného času. "Liška nemá v přírodě žádného vyššího predátora, který by ji přirozenou cestou zlikvidoval. Právě liška je jedním z největších přenašečů nemoci vztekliny, která je velice nebezpečná. Norování proto není zábavou, ale je to odpovědná součást mysliveckého výcviku," uvedl Petr Kužílek, předseda Mysliveckého sdružení Šenov u Nového Jičína a Kunín.

"Bezkontaktní zkouška loveckého psa z výkonu norování má stejnou účinnost, vypovídací schopnost a objektivitu jako suchá kvalifikace plavců, kteří nikdy neplavali ve vodě, na závody na překonání kanálu Lamanche," poukázal Libor Řehák z Asociace profesionálních myslivců ČR. "Místní myslivce znám řadu let. Jsou to chlapi, kteří myslivectvím žijí. Mají dobrý vztah k přírodě. Nedělají myslivce proto, že chtějí být zabijáci," sdělil starosta Šenova u Nového Jičína Vladimír Demeter. "Norování jsem viděl v televizi, je to docela drastický pohled. Je fakt, že liška je škodná a přenašeč nemocí. V těchto případech by měli myslivci zasáhnout," doplnil Demeter. To na Slovensku myslivce trápí přemnožení medvěda. "Odstřel chráněného druhu medvěda je u nás velmi sledovaná záležitost ze strany ochránců zvířat," uvedl Jozef Zaťura ze slovenské Šuňavy pod Tatrami. "Naše lovecké sdružení podávalo žádost o odstřel medvěda. Nevíme, zda to ministerstvo životního prostředí vůbec povolí," dodal Zaťura, který je myslivcem od roku 1978.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.