Přihlásit

Střet se zvěří (Radio Impuls)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor (Neuveden):
Komu z nás se to někdy nestalo, projíždíte navečer nebo brzy ráno lesem a najednou vám před auto vyskočí srna nebo třeba zajíc, pokud máte štěstí a rychle zareagujete, nikomu se nic nestane. Případů sražených divokých zvířat ale pořád přibývá, jejich počet se ale nedá přesně zjistit a právě na toto téma si teď budeme povídat s naší jihočeskou zpravodajkou Zuzanou Březinovou. Zuzko, hezké odpoledne přeji.

Redaktor (Zuzana Březinová):
Přeji hezký den.

Moderátor (Neuveden):
Která zvířat jsou teď vůbec nejvíc v ohrožení?

Redaktor (Zuzana Březinová):

Teď je doba říje zajíců a to znamená, že více migrují, jsou také více zmatení, takže na ty pozor. Jenom za leden evidují jihočeští policisté 70 podobných případů. Oproti minulému roku to narostlo o 21 nehod. Například na Písecku včera srazilo auto srnce a den předtím divoké prase, v obou případech se škoda na vozidlech vyšplhala na desetitisíce. Nikomu se ale neštěstí nic nestalo.

Moderátor (Neuveden):
Když už tedy ke střetu dojde, co máme dělat?

Redaktor (Zuzana Březinová):
No určitě zavolat policii, protože se jedná o normální dopravní nehodu, navíc by se to mnělo nahlásit i místnímu uživateli honitby nebo nějakému myslivci. Určitě si nemůžeme zvíře hodit do kufru a dovést domů, protože pak by to bylo pytláctví, tedy normální trestný čin, za který hrozí až dva roky vězení.

Moderátor (Neuveden):
A otázka, kterou si klade většina z nás motoristů, kteří v tyto časy navečer nebo brzy ráno jezdíme, dá se střetu se zvířetem nějak zabránit?

Redaktor (Zuzana Březinová):
Plně zabránit ne, ale může se tomu alespoň trochu předejít. Samozřejmě opatrnou jízdou, hlavně v místech poblíž lesa nebo pole, kde roste řepka nebo třeba kukuřice. Navíc se prodávají třeba speciální píšťalky, které vydávají vysokofrekvenční zvuk, ten by měl zvířata vyplašit, připevňují se na spodek vozidla a stojí jen pár korun.

Moderátor (Neuveden):
No akorát se přiznám, já jsem si je pořídil, vjel jsem do myčky a už jsem je neměl, takže na tohle, aby všichni mysleli, kdo si je bude pořizovat, tak tolik Zuzka Březinová, děkujeme a na slyšenou.

Redaktor (Zuzana Březinová):
Na slyšenou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.