Přihlásit

Teplá zima ohrožuje zásoby vody (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Končící zima byla stejně jako ta loňská nebývale teplá i suchá. Zatímco silničáři ušetří na údržbě miliony korun, zemědělci a myslivci si stěžují. Hrozí přemnožení hrabošů, zvěř je nemocná. A meteorologové varují, že teplo a sucho ohrožuje zásobu podzemní vody.

Jižní Morava - Letošní zima je stejně jako ta loňská "divná". A přináší překvapení, někdy i nepříjemná. Tak třeba myslivci z Vyškovska zastřelili v prosinci mladou bachyni a už měla v sobě selata. Zaskočilo je, že to bylo tak brzy. A už začali tušit, že letošní zima bude mírná.

Že je letošní zima teplejší a sušší, potvrzují i klimatologové. Prosinec na jižní Moravě sice ještě nijak nevybočil z normálu, ale leden už byl jeden z nejteplejších za poslední půlstoletí. "Průměrná teplota v lednu byla o téměř čtyři stupně vyšší než obvykle. Od roku 1961 byla pátá nejteplejší a podobnou jsme zažili v letech 1975 a 1988," uvedl Pavel Zahradníček z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Ani na srážky není letošní zima moc bohatá. V prosinci spadlo zhruba sedmdesát procent srážek ve srovnání s dlouhodobým průměrem a v lednu to nebylo o moc lepší.

I přes ochlazení v minulých dnech se sníh v kraji drží málokde, jarní povodně letos nehrozí. To je dobře, na druhé straně se zejména na jaře doplňují zásoby podzemní vody, a pokud v příštích týdnech vydatněji nezaprší, mohly by se až nepříjemně zmenšit.

"V současné době nejsou zásoby podzemní vody pod normálem, ale kdyby nezapršelo, situace by se zhoršila," potvrdila Eva Soukalová z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Vloni bylo v kraji v podzemí zhruba stejně vody jako letos, vydatnější srážky na jaře se však postaraly o to, že se zásoby zlepšily, a paradoxně jim pomohly i záplavy v roce 2006. "Podzemní vody se při nich doplnily a tento stav může přetrvávat i rok nebo dva," uvedla Soukalová. Proč jednu zimu mrzne až praští, zatímco tu další nemá smysl vytahovat z šatníku kožich, na to neumí odpovědět ani meteorologové. "To je velmi složitá otázka, na kterou nelze jednoznačně odpovědět. Je to komplex mnoha faktorů. Jeden z nich je, že střední Evropa je na pomezí oceánského a kontinentálního klimatu a záleží, jaké proudění tu danou zimu převládá, na momentálním stavu globálního cirkulačního systému," uvedl Pavel Zahradníček.

Lidi, kterým závěje a mráz přece jen trochu chybí, meteorologové nepotěší. Předpovídají, že další průběh letošní zimy bude mokrý a teplý. Rtuť teploměru bude stoupat k šesti až dvanácti stupňům, o víkendu předpokládají dokonce čtrnáct stupňů.

"Mrzí mne, že jsem si letos moc běžek neužil, ale na druhé straně jsme už ušetřili asi pět tisíc korun za vytápění, a můžeme si více užít na letní dovolené," konstatoval Jan Konečný z Vyškova.

Například u myslivců ale jednoznačně převažují negativní pocity. "Taková zima je špatná. Pro celou přírodu i pro zvěř. Její zdravotní stav se po takové zimě vždy zhorší," říká myslivec z Maref na Bučovicku Jan Lefký.

Mírná zima

Komu vyhovuje

Stavařům - v mírných mrazech i betonují, dělníci nemusí zůstávat doma Silničářům - ušetří za zimní údržbu miliony korun, spotřebují méně soli, inertního materiálu i pohonných hmot Provozovatelům sportovišť - místo lyžování se lidé věnují jiné fyzické aktivitě, chodí do bazénů, tělocvičen a posiloven Domácnostem i podnikům - náklady na vytápění jsou nižší, některé rodiny ušetří až tisíce korun Obcím - nemají téměř žádné výdaje na odklízení sněhu a údržbu komunikací. Menší provozní náklady mají i školy a další zařízení, která spadají pod obce Řidičům - jízda po suchých vozovkách je rychlejší a bezpečnější Pěstitelům - mohou dříve zahájit jarní práce, zasít některé plodiny snížit tak riziko, že semena nebudou mít na vzcházení dostatek vláhy Zelinářům a zahradníkům - ušetří na vytápění skleníků, ve kterých pěstují sadbu a některé druhy zeleniny a květin * Mírná zima

Komu vadí

Vlekařům - do oprav areálů někteří investovali hodně peněz a ty se jim nyní nevracejí Lyžařům - za sněhem musejí cestovat do hor a ani tam nejsou často dobré podmínky. Pokud si chtějí lyží opravdu užít, musejí zajet do Alp Zemědělcům a vinařům - mírnou zimu přežije více hrabošů a dalších škůdců. Na jaře se v některých oblastech mohou přemnožit a napáchat velké škody. Na porostech se mohou také objevit ve větší míře některé choroby Včelařům - včelstva více napadá varroáza, nebezpečné onemocnění včelího plodu a dospělých včel vyvolané roztočem Prodejcům sportovního vybavení - lidé je kupují méně, nechtějí riskovat, že oblečení nebo lyže budou rok ležet ve sklepě bez využití Sadařům a lesníkům - bláto ztěžuje těžbu dřeva v lesích, traktory a další technika se nedostanou na těžce přístupná místa. Stromy v sadech i lesích mají málo vláhy Myslivcům - zvěř se pase na zeleném a více trpí průjmy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.