Přihlásit

Jestřábi loví slípky (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycansko/Letos už sedm slepic odnesli draví ptáci, nejspíš chránění jestřábi, Jiřině Řapkové z Nové Huti. Sousedce, která také chová na samotě u polesí Trhoň drůbež, zmizelo dokonce deset slípek.

"Jedna slepice stojí sto padesát korun, metrák pšenice přijde na pětistovku. Myslivci by měli dravce krmit, aby neškodili," myslí si Řapková.

To ale zákon nikomu neukládá. Chovatelka nemá ani nárok na náhradu. "Podle zákona lze vyplácet náhrady za škody způsobené rysem, medvědem, vlkem, vydrou, bobrem, kormoránem a losem, tedy vybranými živočichy zvláště chráněných druhů," řekl Jan Mokrý z krajského odboru životního prostředí.

Ten doporučuje chovatelům na samotách zajistit výběh proti útoku dravců například sítí.

Odborníci také radí instalovat do takových výběhů pro drůbež plašiče. "Že se dravci naučí hledat si potravu mezi domácí drůbeží, to se stává hlavně na samotách. Podobná situace byla v Mýtě. Tam jsme poradili natáhnout přes zahradu šňůru s alobalovými ústřižky. Asi to pomohlo," řekl rokycanský ochranář Pavel Moulis.

Pokud by chovatelka zjistila, že jí "na slepice chodí" stále stejný jedinec, mohla by také uvažovat o jeho odchytu. "Teoreticky bychom jej mohli jako ochránci přírody s povolením volně manipulovat s volně žijícími živočichy zajistit. Ale nemáme pro to vybavení. Paní by musela požádat ornitologa, který má potřebnou výjimku k odchytu," dodal Moulis.

Takový expert by pak dravce odchytil a odvezl dostatečně daleko od napadaného chovu.

Jestřáb lesní

Jeho velikost mu umožňuje ulovit dokonce králíka či zajíce. Loví však i potkany a veverky. Z ptáků kurovité ptáky, například koroptve, tetřívky či bažanty. U nás loví především holuby, vrány, havrany, straky a sojky, ale spokojí se i s drobnější kořistí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.