Přihlásit

Tularemii máme nyní za humny (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domažlicko, Klatovsko/Chorobu, jíž se také říká zaječí nemoc, prokázal Státní veterinární ústav Praha u zajíce uhynulého na Klatovsku u Horažďovic. V souvislosti s tím vydala Krajská veterinární správa (KVS) Plzeň mimořádné opatření k zamezení výskytu nebezpečné nákazy.

Ta bude považována za zdolanou, pokud se během následujících dvou roků ve vytýčeném ochranném pásmu nebude sérologickým vyšetřením zajíců zjištěn další výskyt zárodků Francisella tularensis.

"Tularemie je přenosná na všechny teplokrevné živočichy, vnímaví jsou hlavně zajíci a hlodavci. Proto se můžeme nakazit nejen v přírodě, například pitím vody ze studánek, ale i doma, kde se ve sklepích nevyvarujeme například běhání myší po zelenině. Infikovat se můžeme i přes záděru na kůži ze sena či slámy," vysvětlil nám hostouňský veterinář, jinak zástupce ředitele KVSPlzeň Václav Poláček.

Nemocné volně žijící zvíře lze poznat podle toho, že je malátné, má teplotu, ztrácí plachost. U domácích zvířat se nákaza projevuje teplotou, zrychleným dechem a hubnutím. U člověka projevy nemoci souvisí se způsobem, jakým se nakazil. Proto se může jednat o kožní projevy doprovázené zánětem uzlin, o záněty víček a oka, při tzv. plicní formě pak dýchacími obtížemi. Střevní typ doprovázejí bolesti břicha, průjem a zvětšení sleziny.
Máme se nemoci obávat? "Řekl bych, že se z výskytu tularemie na Klatovsku udělala nafouknutá bublina. Lidé se této nemoci nemusejí obávat, pokud dodržují běžné hygienické návyky doma i v přírodě. Máme v kraji pouze jedno ohnisko, zatímco dříve se vyskytla další dvě na Plzni - jihu, kde ale následná vyšetření 11 zajíců byla negativní. Lidé by rozhodně neměli mít přehnané obavy," říká Poláček.

Zjišťovali jsme, zda se myslivci našeho regionu bojí zavlečení tularemie do svých revírů.

"V žádném případě nepanikaříme. Tularemie se nemusíme obávat už z důvodu, že je u nás zakázaný odstřel zajíců. Ti na okrese nedosahují normovaných stavů, takže jsme je přestali lovit někdy v roce 1994. Pokud se při honu nebo při obhlídce revíru přece jen stane, že pes nějakým způsobem oslabeného zajíce chytí, musí sdružení zajistit jeho veterinární prohlídku. Tularemie tu byla i v minulosti, pokud se ale dodržují veškeré zásady, lidé by se neměli od nemocného zvířete nakazit," uvedl Deníku předseda Okresního mysliveckého spolku Václav Duffek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.