Přihlásit

Přemnožená zvěř ničí Krušné hory (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha/Počet jelenů v Krušných horách skoro desetkrát převyšuje přirozené stavy, a proto zde spasou nebo poškodí více než čtvrtinu mladých stromků.

Tvrdí to vědecká studie Ústavu pro hospodářskou úpravu lesa, jejíž vypracování zadalo ministerstvo zemědělství, ale dosud ji nezveřejnilo. "V lese může žít pouze tolik zvěře, kolik uživí. Jinak přemnožení jeleni a srnci masově spásají mladé stromky. Brání tak návratu listnáčů, které je nezbytné kvůli ozdravění našich lesů. Krušné hory jsou ilustrativní příklad - a to ještě ne ten nejhorší," vysvětluje Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha, které na existenci studie upozornilo.

Ekologové tvrdí, že nadměrnou populaci záměrně udržují myslivci. Umožňuje jim totiž v Krušných horách každoročně střílet asi čtyřikrát více zvířat, než by mohli, pokud by dodržovali stavy dovolené zákonem. Škody jsou alarmující. Podle studie je více než čtvrtina vysázených mladých stromků v Krušných horách spasena zvěří nebo poškozena okusem. Poškození listnatých jeřábů dokonce činí 100 procent.

Přirozený počet jelenů v Krušných horách by měl být asi 700 kusů. Takzvaný normovaný stav podle zákona činí 1200 zvířat. Ale myslivci v roce 2005 uvedli, že v pohoří sečetli 3420 jelenů. Stejný rok jich však odstřelili 4440 kusů. A studie ÚHÚL spočetla skutečný stav na 6800 kusů: skoro desetinásobek přirozeného stavu. Vědci vyčíslili aktuální poškození stromků v Krušných horách na více než 265 milionů korun. Náklady na ochranu před okusem odhadují na dalších 59 milionů ročně a ztráty na dřevě ještě na dalších 38 milionů za rok.
Myslivci se však brání, že větší škody v lesích způsobuje přetrvávající vysazování nepřirozených smrkových monokultur lesníky. "Nedávno jsem v lese viděl výsadbu nových stromků, která byla čistou monokulturou smrků," upozornil mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha. Ministerstvo zemědělství již loni upozornilo na možnost vyšších odstřelů zvěře v oblastech, kde působí škody. Zároveň zpřísňuje pravidla, která brání lesníkům sázet nepřirozené smrčiny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.