Přihlásit

Výletníky vyděsili divočáci (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bělá na Konicku
Samice divokého prasete s pěti odrostlými selaty vyděsila v neděli odpoledne nedaleko železniční zastávky Šubířov na Konicku skupinku výletníků. Na jednoho z nich fyzicky dorážela, ostatní se před zvířaty ukryli na stromě. Bachyně se spokojila s několika neškodnými údery do nohou stojícího člověka (shodou okolností jím byl redaktor Prostějovského deníku, jeho reportáž si přečtěte na straně 3). Žena, dítě a dva muži tak naštěstí vyvázli bez zranění.
Útoky bachyní na lidi pohybující se v přírodě jsou podle myslivců sice výjimečné, ale v tomto období přece jen nejpravděpodobnější. Samice si prý hledají místa pro porod selat a chrání nejen je, ale i své teritorium.
"Procházeli jsme loukou kolem říčky na Bělé a náhle si všimli skupiny divokých prasat," uvedl jeden z vystrašených výletníků Pavel Klemsa z Prostějova. Prasata běžela zprvu asi třicet metrů od nich. Pak se ale náhle obrátila a mířila přímo k nim.
"Když jsem viděla, jak se zvířata blíží, dostala jsem strach o svou desetiletou dceru. Řekla jsem jí, ať vyšplhá na blízkou silnou větev. Totéž jsem udělala i já a dítě pevně chytila," svěřila se mladá žena, která nechtěla uvést své jméno.
"V mé blízkosti však žádný příhodný strom nebyl, tak jsem se alespoň vzepřel nohama mezi dva kmeny," prozradil Pavel Klemsa. "Jedno ze selat se začalo motat kolem mě. Měl jsem obavy, že začne kvičet a bachyně zaútočí," poznamenal.
Bachyně však se zbytkem své družiny zamířila k dalšímu z mužů. Několikrát narazila čumákem do jeho stehen a nakonec se selaty odběhla.
Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku v Prostějově Jiřího Procházky je útok bachyně na člověka naprosto výjimečným jevem.

"Baška, čili bachyně obvykle jen zastrašuje. Funí a hlasitě přitom mele zuby," tvrdí jednatel prostějovských myslivců.
Podle jeho mínění vystrašila výletníky u Šubířova bachyně s loňskými selaty. "Někde si tam už nejspíš chystala lože k porodu. Proto chránila své teritorium. Loňská selata brzy opustí a bude mít nová," vysvětlil Procházka s tím, že si myslí, že bachyně byla zřejmě vyplašená. "Teplý konec zimy vylákal do lesů k procházkám spousty lidí. Divočáky to ale ruší. Bachyně chtějí mít klid a o mladé potomstvo se bojí," podotkl Procházka.
Jemu samotnému se prý bachyni se selaty nikdy potkat nepodařilo. "Což mě mrzí," dodal s úsměvem nimrod, který však připouští, že by strach také kapku měl.
A jak se podle něj nejlépe vyhnout útoku samice divokého prasete?
"Rozhodně je třeba vyvarovat se toho, aby se člověk dostal do blízkosti selat. Pokud k setkání přece jen dojde, tak je v takové chvíli nejlepší pomaloučku couvat," doporučuje myslivec.
Pokud divočák člověka i přesto kousne, vážné nebezpečí mu prý obyčejně nehrozí. "Vzteklinu v regionu nemáme," dodal Jiří Procházka.

"V mé blízkosti žádný příhodný strom nebyl, tak jsem se alespoň vzepřel nohama mezi dva kmeny."
Pavel Klemsa z Prostějova

Foto - Muž, na něhož divočáci doráželi, stačil skupinku zvířat chvíli před tím ještě vyfotografovat.
Foto - Radim Havlík

RADIM HAVLÍK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.