Přihlásit

Ve věži zámečku v Rychtářově má galerii Carpin (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vesnice Rychtářov u Vyškova je ukrytá v lesích, přesto se může pochlubit unikátní galerií ve vstupní věžičce loveckého zámečku Troyerstein. Objekt není veřejnosti přístupný, ale kromě zajímavé architektury si návštěvníci mohou prohlédnout expozici obrazů malíře, který si říká Carpin.
"Pseudonym jsem si vybral podle latinského názvu habru, který zní carpinum bezulus, jako vzpomínku na jméno obce, ze které pocházím," vysvětlil svou uměleckou přezdívku malíř.
Své pravé jméno nechce říct a nerad se baví i o své vězeňské minulosti. Přesto se dá říct, že Carpin se zrodil právě ve vězení. "Jako dítě jsem chodil do lidušky, potom jsem se hlásil na Akademii výtvarných umění. Nedostal jsem se tam kvůli hloupé náhodě. Ze školy mi přihlášku odeslali pozdě," vzpomíná Carpin.
Vystudoval střední průmyslovou školu dřevařskou. Pak se malování pravidelně nevěnoval. Až ve vězení začal portrétovat své spoluvězně a postupně se zlepšoval. Měl na to celých osm let.
Šestačtyřicetiletý malíř se dodnes považuje především za portrétistu.
"Podobizny maluji hlavně na objednávku. Jinak mám široký záběr. Hodně se věnuji figurální tvorbě a aktům. V poslední době jsem učinil i posun, který bych ještě před nedávnem u sebe nečekal. Zkusil jsem pár abstraktních obrazů. Občas mám totiž chuť nemalovat nic konkrétního, ale pouze vyjádřit svoje nálady," svěřuje se Carpin. Tak vznikly obrazy v teplých barvách jako Tanec, Trhliny nebo vtipná "spermiová" sérieMuža žena či Malý a velký problém.
Evergreenem vždycky budou krajinky. "V okolí Rychtářova je hodně malebných míst. Je ale pravda, že z plenéru maluji hodně málo. Když se mi něco líbí, hodím to na plátno popaměti z hlavy. Odklonil jsem se od témat, které současné trendy v malířství upřednostňují. Zůstávám věrný realismu. Dokáži si v něm ale najít vždycky svůj styl. Nikdy nedělám předlohu doslovně, spíše se do toho snažím vložit něco svého," říká malíř. Dnes pracuje jako mistr lesník na pile u vojenských lesů.
Myslivost byla vždy jeho velikým koníčkem. A tak není divu, že ji ztvárňuje i ve svých obrazech. "Rád maluji zvěř, lesníky i pytláky. A o mysliveckou tématiku je mezi lidmi stále velký zájem," je přesvědčený Carpin. Lidé mu také často nosí obrazy k restaurování. "Nepracoval jsem zatím na žádném vzácném díle. Ale když má někdo oblíbený obraz a začne dosluhovat, nebo najde omšelou malbu na půdě, dokáži ho vyčistit, oživit barvy, domalovat," tvrdí umělec.
Jeho obrazy jsou k vidění v galeriích, a to zejména v Brně. V uplynulých letech se mu podařilo uspořádat hned tři výstavy v Praze a Brně.
Rozsáhlou nabídku má na webových stránkách. Zájemce o prohlídku svých pláten však uvítá i v rychtářovském zámečku.

ŠÁRKA DUBSKÁ

Foto - Akty, krajinky i myslivecké motivy zachycuje na svých plátnech uhlem malíř Carpin z Rychtářova.
Foto - Archiv Carpina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.