Přihlásit

Prezident zklamal myslivce, vetoval kontaktní norování (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klaus svůj krok zdůvodnil tím, že dostává v těchto dnech mnoho velmi odmítavých reakcí na tento zákon od občanů i od profesních organizací. Podle jeho názoru by jejich námitky měl v potaz vzít i parlament.


Klaus připomněl, že Sněmovna přijala tento zákon umožňující tzv. kontaktní norování i přes nesouhlas vlády a ministra zemědělství a nevzala v potaz změny, které požadoval Senát. Povolení si prosadily především myslivecké organizace.

Klaus vyzval poslance, aby se zamysleli "nad opakovaně se měnící právní normou, která vždy odrážela momentální vítězství jistého úhlu pohledu té které části parlamentu. Věřím, že vrácením tohoto zákona umožním, aby bylo nalezeno řešení trvalejší, které nebude vyvolávat dosavadní vyhraněné ostré spory a rozmíšky."

Sněmovna by měla o zákonu hlasovat na březnové schůzi. K tomu, aby potvrdila svůj souhlas se zákonem, bude potřeba podpory 101 poslanců.

Je to první Klausovo veto za Topolánkovy vlády a současně jeho 32. veto. Tím o sedm překonal předchůdce Václava Havla, který vetoval 25 zákonů, ale za dvě funkční období. Klaus před pěti lety říkal, že bude s vety šetřit.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.