Přihlásit

Kormoráni mají na rybnících žně (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclavsko
Které slovo rybáři neradi slyší? Kormoráni. Početná hejna těchto žravých ptáků totiž působí obrovské škody na rybí obsádce. Třeba společnost Rybníkářství Pohořelice kvůli nim každoročně přijde o miliony korun.
"Kormoráni řádí na rybnících už v září a říjnu, pokud nejsou zamrzlé, a pak na jaře -v březnu a dubnu. Ale každá zima je jiná. Teď je únor a jsou tady," říká výrobní náměstek Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.
Největší škodu působí severoevropské populace kormoránů, kteří přelétávají z jednoho rybníku na druhý. Pouhé plašení podle Osičky na kormorány neplatí. "Účinně se můžeme bránit jediným způsobem, a to odstřelem, na který musíme žádat o výjimku. Ta ale s sebou nese omezení, jako kde můžete střílet a ve kterém období," poznamenal Osička.
Rybníkáři však samozřejmě nemají možnost být všude. Hladoví ptáci jim působí tak vážné ztráty na obsádce, že musejí hledat pomoc například u mysliveckých sdružení, do jejichž honitby rybníky spadají.
"S kormorány máme taky problémy. V prosinci, lednu a únoru, když byly zamrzlé rybníky, nalétávali na Dyji. Byly jich tam stovky a způsobili velké škody," přidal svou zkušenost s masožravými ptáky hospodář břeclavských rybářů Karol Smaženka.
Kvůli kormoránům se rybáři neustále přou s ochránci přírody. Ti podle Osičky uznají maximální denní spotřebu kormorána do pěti set gramů. "Naše výpočty jsou jiné. Říkáme, že je to až kolem sedmi set gramů denně. Ptáci navíc nejsou vždy úspěšní, takže skupinu ryb mnohdy poškodí a k úhynu násady dojde v dalším období roku," popsal Osička.
To potvrdil i ornitolog Petr Macháček. Kormoráni neškodí pouze tím, že při náletech zkonzumují určitý počet ryb. Další znehodnotí a mnohé i odsoudí k smrti při neúspěšných pokusech o úlovek. "Na konci horní čelisti mají asi centimetrový hák. Když jím rybu poškodí, hrozí například infekce," vysvětlil Macháček.
Zoolog Pavel Dedek ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava však namítá, že kormorán není schopen sežrat za den takové množství ryb, jaké uvádějí rybáři. "Pokud se rybníkářství nespokojí s kompromisem, tedy náhradou škody, tak bude tento problém pokračovat," podotkl Dedek. "Náhrada škody je menší než škoda, kterou nám kormoráni způsobí, takže se ztrátě nevyhneme," argumentuje Osička.

Oba se shodují v tom, že spolehlivý recept na kormorány není. "Povolovaly se i nějaké odstřely, což však také situaci nevyřeší," uvedl Dedek.
Ochránci přírody podle Osičky při jednáních tvrdí, že jim ani nejde o tažného kormorána, ale že střelba ruší i jiné ptáky. "Když někoho pošlu na rybník, aby třískal lopatou do lodě, má to podle mě stejný efekt jako pár ran z brokovnice," prohlásil Osička.

JIŘÍ ŠEVČÍK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.