Přihlásit

Agrární veletrhy v Brně (Podnikatel)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od 6. do 10. dubna 2008 se uskuteční 10. mezinárodní veletrh zemědělské techniky TECHAGRO, 9. mezinárodní veletrh veterinární techniky ANIMAL VETEX a 10. mezinárodní lesnický a myslivecký veletrh SILVA REGINA. Zcela zaplní pavilony i volné plochy brněnského výstaviště.

Tento trojlístek patří k největším veletržním projektům konaným na brněnském výstavišti. Prestižní akce má už víc než desetiletou historii a stala se významnou událostí svého druhu v Evropě. Stejně jako v minulém ročníku se předpokládá účast víc než 700 vystavovatelů z téměř 20 zemí světa. Podíl zahraničních tvoří asi 20 %. K budování dobrého jména těchto veletrhů v zahraničí přispívají akvizice, které realizují pořadatelé ve všech sousedních zemích, ale i v Rusku, pobaltských republikách, ve Francii, v Itálii nebo Číně.

Všechny renomované firmy

Nejvíce zastoupenými zeměmi budou tradičně Slovensko, Německo, Rakousko, Polsko, Maďarsko, Španělsko a Nizozemí. "Už nyní máme avizovány návštěvy skupin obchodníků z Bulharska, Polska, Ukrajiny, Ruska a Číny. Zajímají se především o jednání se zástupci našich firem. V současnosti je už jasné, že výstaviště bude opět praskat ve švech," konstatovala manažerka veletrhů Marie Surková. Mezi přihlášenými firmami jsou například Agrotec (New Holland, CaseIH), Strom (John Deere), Kverneland, Some (Some, Pöttinger), Moreau, Unicom Agro (Amazone), Austro Diesel (Massey Ferguson), P+L Biskupice, Manatech, Krone a další. Reprezentativní účast připravují také výrobci jako např. Agrostroj Pelhřimov, Farmet Česká Skalice a Zetor Brno.

Biomasa ve všech pádech

Nosným tématem, které se dotýká všech tří veletrhů, bude "Biomasa jako obnovitelný zdroj energie", zejména nové možnosti získávání dotací z fondů Evropské unie. Program týkající se biomasy bude rozdělen do zemědělského a lesnického sektoru. V lesnické části se dotkne obnovitelných zdrojů v ČR a legislativy. Zemědělský sektor se bude zabývat nejen zdroji a produkcí biomasy, ale i jejím energetickým využitím. Pro předvádění výroby biomasy pořadatelé vyčlenili zvláštní plochu. "Nomenklatura veletrhů v samostatné části Biomasa bude prezentovat všechny činnosti od jejího zpracování přes spalování po energetickou transformaci, včetně zařízení bioplynových stanic. K vidění budou stroje, které v praxi předvedou nejnovější technologie pro zpracování biomasy," uvedla Marie Surková.

Minifarma John Deere na veletrhu

Miniovce, minikoně, klasické westernové koně, ale i svezení na precizních šlapacích minitraktorech John Deere - to i další zajímavosti připravili organizátoři v rámci trojlístku veletrhů Techagro, Silva Regina a Animal Vetex. Poprvé v jejich historii bude představen projekt "minifarma John Deere", který jistě osloví nejen zemědělskou veřejnost, ale také mladou generaci. Návštěvníci minifarmy se mohou těšit na předvádění kompaktních traktorů značky John Deere, které je možno využít pro letní údržbu travnatých ploch, celoroční údržbu cest nebo s čelním nakladačem jako obratné pomocníky ve stájích. Na předváděcí ploše minifarmy se rovněž představí univerzální užitková vozidla Gator. Na své si jistě přijdou nejen tátové, ale i děti. "Děti mají nejvíce rády hračky, které jsou zmenšeninou strojů, s nimiž pracují jejich rodiče. Výbavou každého kluka musí být kamion nebo traktor. Naše zelené stroje s jelenem ve skoku spolu s ukázkou živých zvířat budou pro děti malým přiblížením toho, co znamená být sedlákem. I to na tak významný veletrh jako Techagro rozhodně patří," řekl Ing. Pavel Fiala, marketingový manažer ze společnosti STROM Praha. Pro návštěvníky minifarmy je 6.-8. dubna připraven na volné ploše mezi pavilony H a V atraktivní celodenní zábavný program, například westernová show amerických koní, program Koně a děti, ukázky miniaturních zvířat. V neděli bude navíc na pořadu Mini-Horse-Show Vandy Hybnerové, s láskou ke koním se představí i Míša Kuklová. Obě populární herečky mají nejen zálibu v koních, ale jsou také patronkami celé minifarmy. Nebude chybět autogramiáda herců, povídání na téma Cesta z města, předvádění zvířat a péče o ně a další zajímavosti. Minifarma John Deere má svého generálního partnera, kterým je Strom Praha, a. s. Dalšími partnery, kteří se také zasloužili o to, aby projekt mohl vzniknout, jsou Western riding club ČR, WRC JUJUBrno, Sdružení Šemík Řícmanice, Ola Ranch Litohošť, agentura Fast Forward a další.

Středoevropský veterinární kongres

Nejvýznamnější událostí veletrhu ANIMAL VETEX bude 3. středoevropský veterinární kongres. Jeho tradice byla založena na brněnském výstavišti v roce 2004, kdy se ho zúčastnili zástupci z Bruselu, čelní představitelé komor a státních veterinárních správ ze zahraničí. Kongres garantují Veterinární komora ČR, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Genoservis, a.s., Olomouc, spoluorganizátorem je poprvé Komora veterinárních lékařů SK. Workshop se zaměří především na otázky bezpečného používání léků, medikaci krmiv a řešení akutních zoonóz s důrazem na hospodářská zvířata a bezpečnost potravin.

Za zvěří kolem světa

Novinkou v programu veletrhu Silva Regina bude část expozice věnovaná zoologovi, cestovateli, spisovateli a milovníkovi zvěře Josefu Vágnerovi. Tento významný ochránce zvířat se bohužel letošního veletrhu nedožil. Lidé ho znají jako zakladatele ZOO ve Dvoře Králové nad Labem. Z celé rodiny zůstala pouze dcera Lenka, která bude na Silvě Regině k otcovým nedožitým 80. narozeninám prezentovat jeho celoživotní dílo. V expozici si lidé prohlédnou výstavku zajímavých předmětů, fotografie a filmy z jeho cest po Africe. Vhodně tak doplní celkový koncept expozice s názvem "Za zvěří kolem světa", v níž budou zastoupena zvířata z Ameriky, Afriky a Evropy. Překvapením pro návštěvníky bude například unikátní vycpaný hroch. Více informací o veletrhu najdete na www.techagro.cz nebo www.silvaregina.cz.

(tz)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.