Přihlásit

V kraji je 35 tisíc střelných zbraní (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínský kraj
Více než 35 tisíc legálně držených střelných zbraní vlastní lidé ve Zlínském kraji. Pro srovnání: stejný počet vojáků pod velením NATO teď operuje v celém Afghánistánu.
 Tento soukromý arzenál však podle odborníků důvodem k obavám není. Trh je podle nich už nasycen a české zákony pro držení zbraní patří k těm přísnějším.
 "Od roku 2003 je počet držitelů a zbraní téměř stejný. Nezaznamenali jsme žádné nové problémy," tvrdí například Lenka Javorková, mluvčí vsetínské policie. "Situace v oblasti legálně držených zbraní a střeliva se jeví stabilizovaná," je přesvědčen i Miroslav Šiko z Inspektorátu zbraní, střeliva, výbušnin a drog okresního ředitelství policie České republiky v Kroměříži.
 Podle serveru iDnes ale přece jen důvod k obavě je - se zbraněmi se obchoduje na internetu, a to i přes hranice. Z Česka do Polska se podle deníku Gazeta Wyborca pašují i vyřazené zbraně včetně samopalů kalašnikov a upravují se znovu na funkční.
 Novým trendem je podle soudního znalce v oceňování zbraní Jana Buksy z Kroměříže také fakt, že lidé začínají chápat zbraně jako cenné sběratelské kusy.
Nejčastěji si lidé pořizují zbraně k myslivosti a pro osobní ochranu. Například na Zlínsku, kde majitelé drží celkem 10 683 střelných zbraní, jich slouží k myslivosti 6474 a k osobní ochraně 4198.
 Nelegálně držených zbraní zabavili policisté ve Zlínském kraji za loňský rok celkem 25. O tom, kolik střelných zbraní je mezi lidmi drženo tajně, policisté odmítají spekulovat. Lidé si přitom poměrně často střelné zbraně vyrábějí sami doma. Jeden muž z Kroměřížska se takovou pistolí nedávno postřelil do nohy.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.