Přihlásit

Štěstí na vystavovatele (Prosperita)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do rodiny mohou patřit nejen manžel a děti, ale i práce. V případě manažerky společnosti Veletrhy Brno Marie Surkové to určitě platí. Vždyť své veletrhy Techagro - Animal Vetex - Silva Regina vypiplala z plenek do podoby, na kterou může být právem hrdá. A ona také je, jak vyplývá z následujícího rozhovoru.

Jak se rodí takový veletrh, jako je Techagro?

Mezinárodní veletrh zemědělské a lesnické techniky Techagro vznikl vyjmutím zemědělské a lesnické techniky z Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Prvního ročníku se v roce 1994 zúčastnilo 298 vystavovatelů na čisté výstavní ploše cca 23 tisíce metrů čtverečních a navštívilo ho více než 35 tisíc návštěvníků. V roce 2006 se veletrhů Techagro - Animal Vetex - Silva Regina zúčastnilo již 708 firem na čisté výstavní ploše 55 tisíc m2 a navštívilo je téměř 80 tisíc návštěvníků. Vše nasvědčuje tomu, že 10. - jubilejní - ročník bude ještě větší (od roku 1994 do r. 1998 se konala akce v jednoletém cyklu, následně pak každý druhý rok).

Jak roste takový veletrh?

Je za tím spousta drobné práce. Je třeba navštěvovat různé akce podobného zaměření, jednat s firmami daného oboru, povídat, vysvětlovat, informovat a v neposlední řadě zajistit co nejlepší péči na "místě činu".
S kým se vám jedná lépe - s veterinárními lékaři, myslivci, nebo zemědělskými strojaři?
Myslím, že mám štěstí na vystavovatele. Zemědělští a lesničtí strojaři, zemědělci a lesníci vůbec, ale i veterináři a chovatelé hospodářských zvířat, myslivci - to všechno jsou lidé spjatí s přírodou, jsou přímí, odolní, mají zdravý selský rozum, pochopení - a já zrovna takové lidi mám ráda, rozumím jim. Takže se mi se všemi jedná dobře.

Dá se skloubit práce na tak rozdílných oblastech? Chápu, že jako žena budete rozumět potřebám zvířat, máte blízko k přírodě, ale co váš vztah k zemědělské technice?

Moje práce spočívá v pozvání vystavovatelů daného oboru, přidělení co nejvhodnější výstavní plochy, zajištění odpovídajících doprovodných akcí a vytvoření optimálních podmínek na výstavišti tak, aby se našim vystavovatelům podařilo pokud možno bez problémů zajistit své expozice a jejich pobyt v průběhu akce byl nejen úspěšný, ale i příjemný. Takže strojům moc rozumět nemusím, i když už je vcelku rozeznám. Dnešní zemědělská a lesnická technika je na vysoké úrovni a právem bývají naše veletrhy občas nazývány "Agrosalonem".

Patříte ve svém oboru k nejzkušenějším. Pořád vás baví oslovovat vystavovatele, jste stále zvědavá na představované novinky, dokáže vás ještě překvapit ohlas návštěvníků?

Ano, stále mne baví získávat nové vystavovatele, těší mne, když ti stávající rozšiřují svou výstavní plochu, snažím se, aby každý ročník přinesl něco nového v doprovodných programech a přicházelo stále více návštěvníků. Do soutěže o nejlepší exponáty Grand Prix Techagro - Animal Vetex - Silva Regina se hlásí také vždy větší počet vystavovatelů, což dokazuje, že každý další ročník přináší opět více novinek.

Máte nějaké "desatero" úspěšné manažerky?

Myslím, že nejdůležitější je mít kolem sebe spolehlivé kolegy a odborníky, kteří daný veletrh uznávají, jsou ochotni pro něj pracovat a šířit jeho dobrou pověst. Já mám štěstí, že mám vynikající výstavní výbor složený ze zástupců našich spoluorganizátorů, jako jsou Ministerstvo zemědělství ČR, Asociace zemědělské a lesnické techniky, Sdružení dovozců zemědělské techniky, Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Česká zemědělská univerzita, Veterinární a farmaceutická univerzita, Komora veterinárních lékařů, Lesnická práce a další, kteří od prvního ročníku akce naše veletrhy podporují, pomáhají, radí a naše veletrhy propagují. Neméně důležitá je mediální podpora zejména odborných vydavatelství, jako je Profi Press, Zemědělský týdeník, Agrospoj, Agrární obzor, na které se také můžeme spolehnout. Rovněž kolegové na výstavišti tvoří sehraný tým, a to jak z úseku obchodního, propagace tak i technického. Každé oddělení má své úkoly a na jejich zajištění záleží celkový úspěch veletrhu. A v neposlední řadě je důležité mít svou práci prostě ráda.

Dokážete skloubit profesi se svými koníčky a osobním životem?

Práce na výstavišti je a byla vždy časově náročná, což občas odnášela jednoznačně rodina.
A úplně nejméně býval čas právě na ty koníčky.

A prozradíte, jestli ráda plánujete a na co se těšíte?

Po perném roce na výstavišti jsem se vždy těšila na krásnou dovolenou s rodinou, nejlépe někde u moře. A do budoucna se těším, že právě se blíží doba, kdy budu mít více času na rodinu a na své koníčky. Ráda si přečtu více knížek než doposud, budu navštěvovat hojněji divadla, kina, koncerty a budu cestovat. To jsou mé plány do budoucna!

Připravil Pavel Kačer

Foto - archiv Veletrhy Brno

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.