Přihlásit

Řepka je pro zvěř pohromou (TV Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Srnčí zvěř je v těchto dnech v nebezpečí kvůli řepce olejné. Teplé počasí totiž přálo růstu řepky a ta má na svědomí ztrátu plachosti u těchto zvířat. Řepka mimo jiné způsobuje také průjmy a může za celkové zhoršení zdravotního stavu zvěře. Odborníci se dokonce bojí hromadných úhynů.

Autor
Řepka olejná, rostlina, která se pěstuje jako surovina pro výrobu řepkového oleje a biopaliv. Jenže pro srnčí zvěř je pohromou.

Adolf Rolínek, myslivec:
Problémy s tím úhynem jsou stále každý rok a letos už jsme našli několik kusů, já jsem našel ve svý honitbě konkrétně dva kusy.

Autor
Právě vidíte srnčí stádo, které si vyrazilo na oběd. To, že je řepka může stát život ani netuší. Srny nemají přirozený instinkt, který by jim bránil nebezpečnou potravu pojídat. Navíc po zimě, kdy jedí jenom seno, je řepka příjemným zpestřením jídelníčku.

Jaroslav Švec, veterinář:
Ta zvěř je celkově zasažená, je malátná, nedokáže se teda řádně pohybovat, nedokáže se v podstatě už přijmout další krmivo.

Autor
Někteří zemědělci navíc osívají řepkou dvounulkovou, která je už 15 let zakázaná.

Adolf Rolínek, myslivec:
Zemědělci tu řepku sejí a dokonce teda i ty zemědělské nákupní podniky to od nich vykupují a mají sepsaný smlouvy na výkup, to znamená, že se v tom pokračuje.

Autor
A chemické rozbory, které by mohly vinu dokázat, jsou příliš drahé a zdlouhavé. Myslivci si tak dodechnou přibližně za měsíc, to se v přírodě objeví dostatek jiné zelené potravy. Jediné, co mohou v tuto chvíli myslivci dělat, je neustálé doplňování potravy do krmelců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.