Přihlásit

Pozor! Nemoc tularémie dorazila na Mělnicko (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé, kteří uvidí uhynulého zajíce, by měli svůj nález neprodleně ohlásit na místní úřad nebo myslivcům. V žádném případě však na tuto zvěř nesmí sahat, nemoc je přenosná na člověka.

Mělnicko
Tularémie. Nemoc zajíců, ondater a dalších hlodavců. Ohnisko této závažné nemoci, která se může přenést ze zvěře na člověka, bylo nalezeno v blízkosti obce Kly. Nález potvrdil i Zdeněk Císař, ředitel Krajské veterinární správy Středočeského kraje "Nedaleko obce Kly byl nalezen uhynulý zajíc. Testy prokázaly, že byl nakažen tularémií," uvedl Císař. Občané na Mělnicku by měli být v současné době co nejvíce ostražití. Obec Kly, nedaleko níž se nakažený hlodavec našel, okamžitě vydala nutná opatření. Ta varují občany, aby na nalezenou uhynulou zvěř nesahali a nález oznámili na obecním úřadě. "Abychom předešli možnému rozšíření nákazy, ihned jsme občany na tuto nemoc upozornili," vyjádřila se starostka obce Kly Alice Semiánová. Mimořádná opatření vydala i Krajská veterinární správa Středočeského kraje. Ta mohou trvat roky. Aby bylo opatření zrušeno, nesmí být po dobu dvou let na místě nalezen žádný další případ.

Foto - NEMOC tularémie se objevila na Mělnicku. V blízkosti obce Kly byl nalezen uhynulý zajíc.
Foto - Deník/Adéla Šťástková 1x, archiv/Deník 1x

ADÉLA ŠŤÁSTKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.