Přihlásit

V okrese Rakovník je nejméně zbraní v kraji (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rakovník
Několik let už Rakovnicko drží rekord v počtu zbraní. Na území okresu je evidováno nejméně majitelů zbrojních pasů a nejméně střelných zbraní z celého Středočeského kraje. Zatímco loni bylo na území celého kraje skoro devadesát šest tisíc registrovaných zbraní u 43 657 držitelů, na Rakovnicku jen něco málo přes dva tisíce majitelů zbrojních průkazů se 4 828 střelnými zbraněmi.
 "Nejvíce lidí má zbrojní průkaz a zbraň pro osobní ochranu, následují sportovní účely, výkon práva myslivosti, dále jsou to sběratelé a osoby, které potřebují zbraň pro výkon povolání. Nejméně osob má zbrojní průkaz kvůli pyrotechnickému průzkumu, v celém Česku jich je jen dvaadvacet," uvedl vedoucí rakovnického inspektorátu zbraní, střeliva, výbušnin a drog Milan Sklenář.

Nejnižší kriminalita Rakovnický okres patří k oblastem s nejnižší kriminalitou ve středních Čechách. "Cítím se tu bezpečně. Nemám v plánu pořídit si zbraň, stejně bych s ní neuměl zacházet. Chápu ale, že když člověk bydlí někde na samotě, pro jistotu si ji obstará," řekl obyvatel Rakovníka.
 "Zbraň by si měli pořizovat jen ti lidé, pro které je to nezbytně nutné. Osobně nemám rád zbraně v domácnosti, a hlavně když byly děti malé, snažil jsem se nenosit služební zbraň domů," řekl mluvčí rakovnické policie René Černý. Vše je podle něj o lidech.
 "Zbrojní průkaz je nutný pro ruční palné zbraně. Podle zákona je ale zbraní všechno, co činí útok vůči tělu důraznějším, tedy i cihla nebo kámen. Zbraň je v nesprávných rukou pistole, ale i auto, pes nebo cokoli jiného," vysvětlil Černý.
 Neregistrovaných zbraní by mohlo podle neoficiálních odhadů být patnáct set až dva tisíce v celém Středočeském kraji. "Většinou jde o zbraně, které lidé zdědili nebo našli při stavebních úpravách v domech," řekl Milan Sklenář. Poznamenal, že se připravuje novela zákona o zbraních, která by v platnost mohla vstoupit už v roce 2009. "Uvažuje se o tom, že při té příležitosti by mohla být opět vyhlášena půlroční amnestie na nelegálně držené zbraně. Pokud člověk v této době zbraň přinese, prokáže, že je jeho, a prokáže se, že nebyla použita při žádném trestném činu, může si ji bez postihu přihlásit," uvedl Sklenář. Při minulé amnestii se v celém Česku podařilo zaregistrovat několik tisíc zbraní.
 Policisté se občas setkávají také s podomácku upravenými zbraněmi. V Rakovníku mají například zajímavou předělávku ze vzduchové pistole na malorážku, která se však našla až poté, co ji majitel obrátil proti sobě. Jsou to kuriozity, které zkoumá kriminalistický ústav. Většinu jich nechá zničit, některé si bere do své sbírky kvůli dalšímu zkoumání a porovnávání.
 "Nosím s sebou kasr. Většinou leží v kabelce, ale když se vracím večer z práce, přendám si ho do kapsy. Člověk nikdy neví. Po světě běhá spousta úchylů a zlodějů a na samotnou ženskou si troufne kdekdo. Zatím jsem ho ale použít nemusela," řekla Petra Málková z Rakovnicka. Potvrdila tak nepřímo fakt, že s kasry, pepřovými spreji a paralyzéry se policisté v praxi příliš nesetkávají. Podle nich mají pro majitele spíše psychologický efekt.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Čechy (sever)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.