Přihlásit

Zámek hostil císaře i sedláky (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zámek KARLOVA KORUNA představuje jedno z vrcholných děl české zámecké architektury.

Byl vystavěn Františkem Maxmiliánem Kaňkou v letech 1721 až 1723 jako venkovská rezidence hraběte Františka Ferdinanda Kinského, nejvyššího kancléře a lovčího Království českého. Vznikl podle plánů jednoho z nejvýznamnějších architektů období baroka Giovanni Santiniho - Aichla. A jak získal své jméno? Na počest jednoho z návštěvníků. Byl jím císař Karel VI., který v roce 1723 po své korunovaci v Praze přijal pozvání do právě dokončeného sídla. K zámku byly ještě v 18. století přistaveny vedlejší budovy, později upravené obytné budovy.
Chlumecký zámek neopomíjejí historické prameny zmínit rovněž ve spojitosti se selskými bouřemi v roce 1775. V jeho jízdárně prý tehdy bylo uvězněno a vyslýcháno mnoho zajatých sedláků.
 Samotný zámek, jehož ojedinělý půdorys připomíná tvar koruny, sloužil jen k reprezentačním účelům. Jeho vnitřní prostory tvoří dva velké společenské sály obklopené dalšími devíti salonky. Díky nevšednímu architektonickému členění na sebe jednotlivé místnosti navazují bez použití chodeb.
 Tak jako jiná šlechtická sídla ani to chlumecké se v minulosti nevyhnulo řádění ohně. Požár v roce 1943 poničil krov zámku, klenbu i vnitřek hlavního sálu a další součásti stavby.
 S její rozsáhlou obnovou se začalo po druhé světové válce, kdy byl zámek znárodněn. Rekonstrukce trvala do roku 1969, kdy v ní našla místo stálá expozice barokního umění v Čechách od architektury, přes sochařství, malířství až po umělecká řemesla. Národní galerie a další ústavy jí propůjčily originální díla nejpřednějších barokních umělců.
Kinští věnovali expozici dějinám svého rodu Po roce 1989 se panství a zámek vrátily rodu Kinských, kteří interiéry postupně doplnili bohatým původním mobiliářem. Expozice dnes seznamuje návštěvníky s dějinami rodu Kinských v portrétech a chovem koní Kinských - chlumeckých plaváků. S chovem jezdeckých a honebních koní začala rodina Kinských na konci 18. století. Oktavián Kinský, který žil v letech 1813 až 1896 byl dokonce spoluzakladatelem Velké pardubické steeplechase. Kromě obrazové galerie si na své přijdou i milovníci myslivosti, a to v salonku loveckých trofejí, který byl nově otevřen.
 Zámek bude veřejnosti zpřístupněn od dubna o víkendech. "V květnu a červnu je otevřený denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin, v červenci a srpnu do 17 hodin a v září do 16 hodin," sdělila ředitelka kulturních památek společnosti Kinský dal Borgo Martina Kubešová. Kdo však chce, může zámek navštívit už dřív, od 22. do 24 března. 22. března od 16 hodin se navíc v tamním Mramorovém sále uskuteční velikonoční koncert smíšeného pěveckého sboru Královská obora Praha. "V rámci spolupráce s občanským sdružením Kulturně smýšlející se tu po celý rok připravují výstavy známých i neznámých malířů. Jinak věříme, že tu zopakujeme venkovní divadlo. Divadelní představení se tu odehrálo už minulý rok," uvedla Kubešová.
 Loni také zámek hostil obrazy Karla Gotta či písničkáře Vlastimila Třešňáka. Každý rok se také na zámku odehrává vyhodnocení druhé nejstarší soutěžní přehlídky amatérského divadla u nás Klicperův Chlumec.
Park láká rozlohou i vzácnými dřevinami Venkovní prostory kolem zámku by si však návštěvník neměl nechat ujít i z jiných důvodů. V rozlehlém anglickém parku o rozloze dvaceti hektarů se daří vzácným dřevinám a porostům, například borovici černé, lísce turecké, tisu červenému či katalpě trubačovité a procházka v něm určitě stojí zato. Zvlášť pak na jaře, kdy je rozkvetlý a lze ho spatřit v celé jeho nádheře.

Vstupné do zámku:
plné 70 Kč
zlevněné 40 Kč (důchodci, studenti, ZTP)
děti do 6 let zdarma
mimo návštěvní dobu 80 Kč/osoba
příplatek za fotografování 100 Kč

Foto popis: Ušlechtilí koně S chovem jezdeckých a honebních koní začala rodina Kinských na konci 18. století. V tradici chovu koní pokračuje dodnes.
Foto Autor - Foto - ARCHIV MAFA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.