Přihlásit

Pozor na konzumaci zvěřiny (TV Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Tak a na řadě je varování pro milovníky zvěřinových lahůdek. Konzumace neprověřených kusů zvěřiny může být totiž nebezpečná. Hygienici z východních Čech upozorňují, že v jejich regionu napadá zajíce polního nemoc zvaná brucelóza. A ta je přenosná nejen na všechna teplokrevná zvířata, ale i na člověka.

Autor
Takový zajíc nadivoko s bramborovým knedlíkem přijde v restauraci na dvě i tři stovky. Za celého pak zaplatíte v obchodě přes 800 korun. Do obchodů a restaurací by se zvěřina, kterou veterináři neprověřili, dostat neměla. Hlídat pytláky, kteří prodávají na černo, ale nemohou.

Miloš Vigl, chovatel zajíce polního:
Veškeří zajíci, ulovení zajíci, podléhají přísné veterinární kontrole.

Autor
Jenže jsou i případy, že si někdo připraví specialitku z uhynulého nebo autem sraženého mrtvého zvířete. Přesně takhle to udělali dva dělníci z Královéhradecka.

Luděk Struna, revírník, Hradec Králové:
Sebrali uhynulýho zajíce na silnici a skončili v nemocnici. Ti oba pánové dostali vysoký teploty.

Autor
Zajíc měl brucelózu, bakteriální nemoc, která zachvátila desítky revírů a stovky katastrů obcí v celých východních Čechách. Postiženy jsou především okresy Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou a Náchod. U zajíce polního se brucelóza projevuje především zduřelými pohlavními orgány, malátností, celkovou slabostí. Podobné příznaky má pak i u člověka.

Lékař:
Příznaky jsou za prvé takové všeobecné, jako chřipkové, angínové. Střídají se ty obdoby horšího a lepšího stavu. Ale můžou být postiženy i pohlavní orgány stejně jako u těch zajíců.

Autor
Divoký zajíc na smetaně je určitě lákavá pochoutka. Za to nebezpečí, že skončíte s horečkami v posteli, ale určitě nestojí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.